imatge del massís de la Tosa d'Alp
Massís de la Tosa d'Alp el dia de Tots Sants. Foto: Joan Torrella

Els Pirineus catalans mostren aquests dies, a principi de novembre, una estampa més pròpia del cor de l’hivern. La notícia no és tant que es vegi neu en aquesta època de l’any —sol passar sovint—, sinó que s’acumulin gruixos tan rellevants.

Dos episodis de neu

El cap de setmana del 27 i 28 d’octubre una entrada d’aire àrtic, combinada amb una borrasca mediterrània, va donar lloc a un primer episodi de fred i neu. La neu va arribar a emblanquinar algunes valls com la Cerdanya, i es va deixar veure, en alguns moments, fins i tot a cotes de 800 m dels Prepirineus.

Segons el Meteocat feia 10 anys que no nevava de manera tan extensa a finals d’octubre. Concretament des del 29 d’octubre del 2008, quan va nevar fins a 500-600 metres al litoral i al centre del país .Aquesta primera nevada va deixar gruixos de fins a 39 cm a Bonaigua, 25 a la cara nord del Cadí o 13 cm a Núria i 5 cm al puig Sesolles (Montseny).

El segon episodi de precipitacions Catalunya es va produir entre dimarts, 30, i dimecres, 31 d’octubre. La neu va tornar a visitar els Pirineus, per bé que ho va fer en cotes una mica és altes que el cap de setmana. Els registres més rellevants es van acumular sobretot als Prepirineus i en sectors del Pirineu oriental.

Les acumulacions més notables es van concentrar entre Port del Comte, el Cadí, el sector de la Tosa d’Alp i el nord del Ripollès, amb gruixos de més de 50 cm en alguns indrets.

Obertura excepcional de pistes a Masella

Ramon Boter, portaveu de Masella, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que la nevada dels dies 30 i 31 d’octubre va deixar fins a 60 cm de neu en menys de 12 hores a la part més alta de l’estació.

L’obertura de Tots Sants ha estat excepcional a Masella i ha estat la més primerenca de la història als Pirineus. A més, convé recordar que Masella va tancar portes enguany molt tard, el dia 1 de maig. Actualment es pot esquiar a Masella des del cim de la Tosa fins a la base de l’estació. A la part baixa actualment hi ha gruixos de 20 cm i a la part més alta se’n acumulen de 105 cm.

Les estacions d’esquí nòrdic de Tuixent-la Vansa i Lles també van obrir portes enguany el dia de Tots Sants.

Noves nevades a la vista

El temps estable del cap de setmana patirà un altre gir a principis de la setmana vinent a causa de l’arribada d’una nova borrasca. Els darrers mapes apunten un nou episodi general de precipitació entre dilluns al vespre i dimarts al matí.

La neu també visitarà les muntanyes per bé que ho farà en cotes més habituals per les dates, d’entre 1.800 i 2.000 m aproximadament.

A continuació podeu escoltar l’entrevista a Ramon Boter a ‘El matí de Barcelona’ de betevé 91.0 fm:

A btv el temps seguirem, minut a minut, l’evolució d’aquest nou episodi de precipitació.