El 2018 va ser un any especialment prolífic pel que fa a nevades a Barcelona, sobretot a la part alta de la ciutat i a Collserola. Després de diversos episodis de neu durant el mes de febrer,  l’entrada a la primavera – el 20 de març- es va voler sincronitzar amb una nova nevada a cotes baixes. En aquella ocasió la neu va agafar per damunt de la ronda de Dalt, aproximadament per sobre de la cota 200 m. Les zones més afectades van ser Vallvidrera i el Tibidabo. La neu va caure durant la nit i es va aturar de bon matí.

La nevada d’aquell dia va quedar anotada arxius històrics com una de les més importants i tardanes de l’Observatori Fabra. L’Alfons Puertas, el seu observador, va arribar a mesurar fins a 12 cm la matinada d’aquell dimarts.

No va ser la nevada més tardana, a la seva sèrie n’hi consten altres entre finals de març i durant el mes d’abril, però sí una de les més notables que s’han produït avançat el calendari. La nevada tardana més important, pel que fa al gruix de neu, es va enregistrar el dia del 22 de març del 1917, amb 24 cm. També cal destacar, empatada amb la del 2018, la nevada  del 9 d’abril del 1973, amb 12 cm. La més llunyana va tenir lloc el 29 d’abril del 1919.

La nevada més important del 2018 i la més notable des del 2010

L’episodi de neu i pluja d‘aquell primer dia de la primavera va afectar diverses comarques catalanes, sobretot del voltant del litoral i el prelitoral central, amb gruixos a l’entorn – o lleugerament per damunt- dels 20 cm cap a la Conca de Barberà, el Garraf i, fins i tot, Collserola. Al cim del Tibidabo alguns observadors van arribar a mesurar-hi gairebé 20 cm de neu la matinada de dimarts.

Sobta també el fet que, de les sis nevades que es van produir el 2018 a Collserola, la del 20 de març va ser -i amb diferència- la que va deixar un gruix més rellevant.  La nevada del 28 de febrer va acumular uns 4 cm a l’Observatori Fabra, tot i algunes congestes, i la del 12 de febrer, al voltant dels 5 cm de neu.