canvi de temps
Imatge de Barcelona diumenge a les 10 h (esquerra) i a les 12 h (dreta)

Diumenge s’ha llevat amb cel serè a Barcelona i ambient suau, sobretot als barris alts de la ciutat, on la temperatura mínima ha estat més elevada que a la part baixa a causa del fenomen de la inversió tèrmica.

El sol ha brillat amb ganes fins a mig matí, tot i que ja s’observava la presència de capes de boira alta damunt del mar.  En alguns sectors de la part alta el termòmetre ha arribat a superrar fins i tot els 20 ºC: 21ºC de màxima a Vallcarca o 20ºC a Zona Universitària i a l’Observatori Fabra.

mapa de mínimes
Mapa de temperatura mínima d’aquest diumenge, 17 de març

Set graus menys en menys d’una hora a l’Observatori Fabra

A mig matí, però, el vent ha girat sobtadament a mar —a component est— un fet que ha fet arribar la massa d’aire fresca i humida que descansava damunt del mar cap a la costa.

L’entrada del vent del primer quadrant, el rebuf, ha anat associat a l’arribada de capes de núvols baixos o boira alta, i a un brusc descens de la temperatura, de 4 a 5 graus en pocs minuts al pla de Barcelona, i de fins a 7 ºC en el cas de l’Observatori Fabra, on l’estació del Servei Meteorològic de Catalunya ha passat dels 20 ºC d’abans de les 11 h, als 13 ºC de les 12 h.

vent de llevant
Entrada de vent de llevant a l’entorn de la costa barcelonina diumenge a les 12 h. Font: WRF-METEOCIEL

La massa fresca i humida ha anat entrant posteriorment cap al prelitoral, sobretot cap al nord del riu Llobregat. En sectors de l’interior del país i del sud de la regió metropolitana, per contra, la presència de vent més eixut i reescalfat implicava valors de temperatura pròxims als 25 ºC en el mateix moment.

Uns quants dies d’ambient més hivernal

La massa d’aire fresca procedent del mar es mantindrà al llarg de les pròximes hores, un fet que mantindrà a ratlla la temperatura a Barcelona i rodalia.

L’arribada d’un front diumenge al vespre, a més, s’acompanyarà d’una entrada d’aire fred procedent del nord a totes les capes, la qual farà davallar la temperatura de forma general arreu de Catalunya de cara a dilluns. El fred serà intens al Pirineu, on entre dilluns i dimarts hi nevarà a prop de la cara nord, i on es preveu un descens de la temperatura de fins a 15 ºC.

La setmana que demà encetarem serà molt menys primaveral que les anteriors. Malauradament, però, les opcions de pluja seran poques a Barcelona i a bona part del país.

A btveltemps seguirem, com sempre, el minut a minut del canvi de temps de les propers dies.