mapa de temperatura GFS/ METEOCIEL
Mapa de temperatura a la capa de 1500 m previst per dilluns 18 de març a les 8 del matí. Font: GFS/METEOCIEL

Deu del matí d’un dissabte de mitjan de març i, a aquella hora, ja no hi havia cap punt del Pirineu que es trobés per sota la marca dels zero graus, ni tan sols al sostre del país, a la Pica d’Estats a 3.143 m, on el mercuri assenyalava tres graus positius. De fet, durant la nit anterior la inversió tèrmica ha impedit les glaçades a l’alta muntanya: a la Tosa d’Alp (2.500 m) o al Refugi d’Amitges (2.350 m) la mínima s’ha emplaçat a l’entorn dels 5 ºC.

Dilluns: fins a quinze graus menys al Pirineu

L’ambient primaveral del cap de setmana té les hores comptades. Diumenge al vespre es preveu l’arribada d’un front que obrirà les portes a un descens sobtat de la temperatura. El termòmetre recularà de forma clara i brusca a l’alta muntanya. A la Pica d’Estats, per exemple, dilluns s’esperen registres de fins a -15ºC. La baixada del termòmetre serà més moderada a la resta del territori. A Barcelona passarem de màximes de 20 ºC d’aquest cap de setmana a registres de 14 o 15 graus dilluns i dimarts al migdia.

La causa de tot plegat serà la substitució de la massa d’aire càlida tropical d’aquest cap de setmana —amb temperatures de gairebé 15 ºC a la capa de 1.500 m—  per una massa clarament més freda procedent de latituds més altes, amb registres a l’entorn de 0ºC a aquesta mateixa altura.

El meteograma de Barcelona és ben explícit i assenyala, perfectament, el brusc descens de la temperatura en altura previst per a les pròximes hores.

meteograma barcelona
Evolució prevista de la temperatura (línia blanca) a 1.500 m respecte a la normal (línia vermella)

Fred intens durant uns quants dies, però amb poca neu

El front de diumenge a darrera hora implicarà febles nevades a prop de la cara nord del Pirineu a darrera hora de jornada. Elx xàfecs de neu, dèbils en conjunt, es podran mantenir en aquest entorn entre dilluns i dimarts gràcies a la presència del vent del nord, que també bufarà amb ganes als dos extrems de Catalunya fins dimecres.

A la resta del país, les estones de paraigua aniran comptades, només se’n produiran en alguns sectors del nord-est. Durant la nit de diumenge a dilluns es podran escapar ruixats a les comarques interiors de Girona i, de cara a dilluns, també se’n podrien gestar d’irregulars en d’altres indrets del prelitoral i el litoral central.

A Barcelona no es descarta algun ruixat o plugim dilluns, amb major probabilitat a partir del vespre.

Més enllà, els models meteorològics mantenen la presència d’aire fred en altura durant uns quants dies, un fet que coincidirà amb l’entrada de la primavera astronòmica, el 20 de març. Malauradament, però, els mapes a mitjà i llarg termini continuen poc optimistes per tal de veure ploure de forma general, i generosa, arreu de Catalunya, per bé que insinuen certa inestabilitat i la presència de vents més humits de llevant a deu dies vista, a la darreria del mes de març.