El gerent de Medi Ambient de l’Ajuntament de Barcelona, Frederic Ximeno, ha explicat que s’analitzaran totes les palmeres i arbres de la Ciutadella, després que un home hagi mort aquest dimarts en caure-li una palmera a sobre. Arran dels fets, una dona també ha resultat ferida i la Guàrdia Urbana ha tancat el Parc de la Ciutadella.

L’anàlisi de les palmeres i arbres tindrà dues parts. D’una banda, ja s’ha enviat una mostra de la palmera caiguda a un laboratori per fer-li una anàlisi fitopatològica, amb l’objectiu d’esclarir la causa de l’accident. Per una altra banda, Parcs i Jardins analitzarà “de forma preventiva” també la resta de palmeres i arbres de la Ciutadella. Tot i així, Ximeno ha assegurat que “no hi ha un risc generalitzat” al parc. L’actuació durarà entre dos i tres dies.

“No hi ha una causa específica”

Segons el gerent de Medi Ambient, “a primera impressió no hi ha una causa específica” per la caiguda de la palmera. Ximeno ha assegurat que els responsables de Parcs i Jardins han constatat que a l’interior de l’exemplar hi havia teixit viu i que no s’hi han trobat escarabats morruts (la principal afectació a les palmeres).

De fet, l’exemplar caigut va superar la darrera anàlisi de risc (una espècie d’ITV que han de passar tots els 230.000 arbres i palmeres de Barcelona), tot i que ara a finals d’any li tocava passar-la de nou. “Aquesta palmera no tenia una situació coneguda de risc”, ha reblat Frederic Ximeno. Poc després de l’accident, l’alcaldessa, Ada Colau, ja havia anunciat a través de Twitter “una investigació per esclarir les causes dels fets”. A priori, el vent no es té en compte com una causa de la caiguda (bufava a 40 km/h).