plagues estiu 2019
El mosquit tigre

Mosquito Alert

és un projecte referent ja des de fa anys. Es tracta d’un projecte de ciència ciutadana coordinat per diferents centres d’investigació públics com el CREAF, la Universitat Pompeu Fabra, la Institució Catalana d’Investigació i Estudis Avançats (ICREA) i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC). El projecte té el suport de La Caixa.

Rastrejador dels quatre mosquits invasors i transmissors de malalties

Mosquito Alert acaba d’estrenar una nova aplicació

que permet rastrejar els quatre mosquits invasors i transmissors de malalties que estan colonitzant i amenaçant Catalunya, Espanya i Europa, a banda del mosquit comú.

Els usuaris ja poden carregar fotos i identificar noves espècies de mosquit com ara el mosquit del Japó (Aedes japonicus) i el mosquit de Corea (Aedes koreicus). Aquestes dues espècies se sumen a les que ja registrava fins ara l’aplicació: el mosquit tigre (Aedes albopictus) i el mosquit de la febre groga (Aedes aegypti),

Mosquito Alert permet, a partir d’ara també, indicar sobre una silueta humana en quina part del cos s’han rebut les picades i en quin moment del dia, així com si ha estat en un espai interior o exterior. Aquesta informació pot servir per distingir les incidències causades pel mosquit tigre i altres mosquits del gènere Aedes —principalment diürns— de les del mosquit comú, que és nocturn. Amb tota aquesta informació es podrà avaluar millor el risc de transmissió de malalties com el dengue, el Zika o la febre del Nil occidental.

Les noves espècies invasores de mosquits

El mosquit del Japó és originari de l’Àsia i va ser detectat per primera vegada a Astúries l’any 2018. Des d’aleshores també se n’ha detectat la presència a Cantàbria. Aquesta espècie també es localitza al centre d’Europa pel fet d’estar adaptat a climes més freds.

Una altra de les noves espècies, el mosquit de Corea, ha estat observat a cinc països europeus, per bé que encara no s’ha localitzat a l’estat espanyol.

El mosquit de la febre groga encara no és present a Espanya.

Segons Frederic Bartomeus, investigador ICREA al CREAF i al Cetre d’Estudis Avançats de Blanes, “incorporem noves espècies per donar resposta a la nova realitat. Els darrers anys estem identificant com van arribant nous mosquits invasors i van augmentant malalties com ara el dengue, la febre del Nil occidental o el virus Usutu al continent”.

La febre del Nil occidental, transmesa pel mosquit comú

El virus que provoca la febre del Nil occidental ha estat especialment virulent durant el mes d’agost de 2020 a Andalusia, al sud d’Espanya, on ha experimentat un brot epidemiològic important als aiguamolls del Guadalquivir, amb més de 60 persones infectades i cinc víctimes mortals. Fins ara aquest virus havia circulat de manera contínua entre els ocells des del 2003, tot i que només s’havien detectat casos aïlats en humans i cavalls.

El mosquit comú (Culex pipiens) és una de les noves espècies incloses a l’aplicació. No es tracta de cap espècie invasora, sinó nativa, però amb un impacte epidemiològic rellevant a Europa. És per això que és important fer-ne seguiment de les poblacions, tal com s’ha estat fent fins ara amb el mosquit tigre.

Justament el mosquit comú pot transmetre el virus de la febre del Nil occidental i l’Usutu, dos virus originaris de l’Àfrica que les darreres dècades han circulat a Europa. Els darrers anys s’han comptat centenars de casos autòctons d’aquesta malaltia a Europa, amb un pic de 2.083 casos l’any 2018.

La nova aplicació de Mosquito Alert ha estat traduïda a 17 llengües europees i permetrà a la ciutadania de tot el continent participar en la vigilància i seguiment d’aquestes espècies.

 

Comparteix a: