Frederic Bartumeus és el director d’aquest projecte, que compta amb el suport de La Caixa i que està coordinat pel CREAF, el CSIC i la Institució Catalana d’Investigació i Estudis Avançats.

Mosquito Alert és una app gratuïta en què els ciutadans poden incloure les fotografies de mosquits –sobretot del mosquit tigre- que detectin des de diferents punts del territori. Serveix també per localitzar punts de cria, com poden ser fonts ornamentals, el clavegueram, etc. Amb aquesta informació es pot veure l’avanç d’aquesta espècie invasora, que ja fa 12 anys que va arribar al litoral i que continua progressant a poc a poc des de la costa cap a l’interior.

Les dades facilitades pels ciutadans també són molt útils per als gestors de salut pública de les grans ciutats. En el cas de Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Barcelona és la que aprofita aquesta informació i actua en conseqüència, fent  tractaments en els punts de cria, per evitar l’expansió d’aquests insectes i mantenir-ne les poblacions controlades.

La informació ciutadana, per tant, serveix per fer recerca, veure la distribució dels mosquits, fer models predictius i gestionar el problema.

Com podem evitar la presència de mosquits?

L’aplicació Mosquito Alert també ofereix un seguit de consells i recomanacions per minimitzar la presència de mosquits al nostre entorn més proper, com estar alerta quan ha plogut i buidar tots els recipients que tinguem a l’abast per reduir els possibles punts de cria.

Ja ha començat la temporada de mosquits?

Bartumeus ha destacat que l’aplicació ja mostra actualment el mapa amb algunes observacions de mosquits repartits pel territori. Els primers mosquits de la temporada es van començar a fer visibles la setmana passada. Se’n han vist, per exemple, a Mataró.

Com serà aquesta temporada de mosquits?

L’any passat va ser un any amb pocs mosquits. Aquest estiu s’intueix que n’hi podrien haver més que l’any passat a causa d’un hivern més plujós i més fred. L’expert ha recalcat, però, que de moment no es poden fer pronòstics fiables i que, justament,  un dels objectius d’aquest projecte és el d’obtenir dades per tal de treballar-les i relacionar-les amb dades meteorològiques. L’objectiu final és el de poder elaborar models predictius en un futur no gaire llunyà. 

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera realitzada a ‘El matí de Barcelona’ a betevé 91.0 fm: