, biòleg i investigador, ha parlat a ‘El matí de Barcelona’ de Mosquito alert, un projecte de participació ciutadana amb el suport de La Caixa i que està coordinat pel CREAF, el CSIC i la Institució Catalana d’Investigació i Estudis Avançats.
Mosquito alert pretén posar en comú informació del mosquit tigre per controlar-ne les poblacions, ja que, a banda de ser molt molest, també és portador d’alguns malalties. El projecte pretén posar en contacte acadèmics -investigadors i científics- amb ciutadans i gestors per poder combatre la problemàtica associada a aquest mosquit.
L’aplicació de mòbil Mosquito Alert – gratuïta i disponible a principals plataformes– permet compartir fotografies dels mosquits i localitzar-ne la posició exacta en un mapa dels seus punts de cria.
Els experts analitzen, validen les fotografies i ajuden el ciutadà en la identificació. A banda, algunes agències de salut pública i de servei de control de mosquits també interaccionen amb els ciutadans per explicar-los quin tipus de control realitzen a les poblacions de mosquits.
Ja han arribat els mosquits?
Aquest és el quart any que el projecte Mosquito alert es troba en funcionament. Amb les dades recollides fins ara, Bartumeus destaca que estadísticament sol ser cap al 10 o 14 d’abril quan els ciutadans notifiquen les primeres aparicions del mosquit tigre al sud de la península Ibèrica (Andalusia, Múrcia, València). Pels volts de Sant Jordi els mosquits solen fer acte de presència a Catalunya.
Sant Jordi és una bona referència per a l’inici de la temporada.
La biologia del mosquit tigre
Les femelles dels mosquits posen els ous a petits punts d’aigua: testos, embornals, petits recipients, etc. Els ous triguen entre set i 10 dies en convertir-se en mosquits adults, després de passar per diverses fases larvàries i la metamorfosi. Un cop s’aparellen mascles i femelles, les femelles necessiten la sang de mamífers per obtenir energia i nutrients necessaris per fer la posta.
El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic, on viu en selves tropicals i subtropicals, i posa els ous en petits forats dels arbres, o en algunes plantes que acumulen arbres. Allí pica primats per alimentar-se’n. Aquesta espècie és present des de fa uns anys a casa nostra, on s’ha adaptat a viure també a les grans ciutats.
Com s’entreveu la temporada?
Aquestes setmanes de primavera són les més complicades, sobretot si es combina pluja amb temperatures elevades. És important prendre mesures per minimitzar-me els punts de cria. Convé, per tant, revisar que no tinguem recipients o punts d’aigua al balcó o la terrassa que puguin contribuir a la reproducció dels mosquits.
A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Frederic Bartumeus a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm: