pluja a partir de dijous 7 març

La borrasca del cap de setmana ens ha tornat l’hivern, amb pluja a moltes comarques i neu que ha visitat fins i tot indrets no tan habituals. La situació es podria tornar a repetir els propers dies. Els mapes indiquen més borrasques a casa nostra.

Un primer tram de setmana bàsicament estable

La setmana ens ha de continuar portant molt dinamisme meteorològic. La presència de les altes pressions als països escandinaus comportarà que les borrasques puguin visitar-nos, sobretot avançada la setmana.

De moment, el primer tram de setmana serà bàsicament estable. El sol s’alternarà amb alguns núvols ben bé fins dijous i a bona part de Catalunya, tot i que fins i tot en aquests primers dies hi haurà algunes excepcions.

Així, és probable que entre dilluns a la tarda i dimarts revifi la nevada del vessant nord dels Pirineus, tot i que en principi no passarà de feble.

Independentment, aquest dimarts hi haurà la possibilitat de ruixats i alguna tronada al nord-est de Catalunya, bàsicament a les comarques de Girona. L’entrada de vent de nord afavorirà la reactivació de la nevada del vessant nord dels Pirineus entre dimarts i dimecres.

Seran les excepcions d’un primer tram de setmana força tranquil, en general, amb el permís del vent, que continuarà manxant amb força a moltes comarques del centre i sud de Catalunya.

Més borrasques a partir de dijous

Però aquesta relativa calma podria trencar-se de nou amb una borrasca associada a una massa d’aire polar marítim que podria tornar a regar moltes comarques i que, a falta de molts dies, podria tenir una incidència semblant a la d’aquest cap de setmana, tot i que amb neu més amunt.

Ara mateix els models intueixen la formació d’una potentíssima borrasca a la costa de Portugal o Galícia per a dijous, que podria rebre el nom de Monica si s’acaba catalogant com a borrasca de gran impacte.

Tot i que encara hi ha molta incertesa, el cert és que s’intueix el pas d’un primer front actiu entre dijous i divendres, que podria repartir precipitacions a bona part de Catalunya. Seria un front atlàntic que, malauradament, no acostumen a deixar grans quantitats de pluja però que seria clau per mantenir el terra moll.

Un altre canvi de temps per a dissabte

Més enllà, en un calc d’aquest cap de setmana però amb temperatures no tan baixes, s’entreveu un dissabte amb el pas d’una borrasca activa que deixaria també pluja força general i amb quantitats que, sense ser especialment abundants, podrien tornar a ser més que acceptables en moltes comarques, especialment de les capçaleres dels rius.

Tot i que no sigui la situació més òptima, es tracta d’una bona ocasió per anar enviant lentament aigua cap als embassaments. Amb el terra xopat de la darrera borrasca i amb els canvis de temps que hi ha en perspectiva, l’escorrentia dels rius sembla més assequible i el retorn d’aigua als embassaments, per poc que sigui, també.

Malgrat tot, és massa d’hora per perfilar els detalls i per parlar de cotes de neu. En qualsevol cas, sembla que la setmana ens pot portar aquestes dues oportunitats per seguir regant territori.

Març marçot tota la setmana

El que queda també garantit aquesta setmana és la fresca semihivernal. El clàssic fred del març sembla que voldrà continuar després d’un diumenge que ens ha deixat el dia proporcionalment més fred de tot l’hivern, amb una anomalia de més de 3ºC per sota del que seria habitual.

La fresca o fred matinal sembla un fet aquesta setmana, que, en aquest sentit, ens semblarà molt més d’hivern que tot el mes de febrer, insòlit des del punt de vista de la temperatura.