Avets urbans

L’avet comú (“Abies alba”) viu de forma natural a moltes zones dels Pirineus, normalment entre els 1.200 i els 2.000 metres, però també es pot localitzar a la vall de Santa Fe i al Matagalls, al massís del Montseny. Aquest tipus d’avet -autòcton del nord de Catalunya- no se sol comercialitzar, i per tant no correspon als exemplars que aquests dies de Nadal sovintegen a moltes llars. La majoria d’avets de Nadal que tenim a casa són d’altres espècies com l’avet de Normandia, l’avet vermell, el de Mas Joan, o bé es tracta de pícees, uns arbres -aquests darrers- d’aspecte semblant als avets.

Aquest matí, a ‘El matí de Barcelona’ hem trobat dos dels exemplars d’aquest avet que formen part de l’inventari d’arbrat de la ciutat. Concretament al carrer de Francesc Alegre, 13-29, al districte d’Horta-Guinardó. Els dos exemplars localitzats fan aproximadament 12 i cinc metres d’alçària respectivament i, curiosament, gaudeixen d’un aspecte realment immillorable, tot i que el clima de Barcelona s’allunya força dels requeriments de temperatures baixes i pluviositat elevada que necessiten.

Què podem fer per tal que el nostre arbre de Nadal superi les festes?

Els arbres o arbustos que poden sobreviure més fàcilment a les festes són els autòctons o ben adaptats al clima mediterrani costaner. Seria el cas de l‘arboç, el marfull, les oliveres o bé les araucàries, entre d’altres.

A banda de l’elecció de l’espècie, també és recomanable que en el moment de comprar el nostre arbre de Nadal n’hàgim escollit un que conservi el màxim d’arrels possible.

Un cop a casa convé, preferentment, ubicar-lo al balcó, és a dir a l’exterior. En cas que el col·loquem a l’interior de la nostra llar és important que l’ubiquem el més allunyat possible de fonts de calor, que el reguem diàriament i n’humitegem sovint les fulles amb un vaporitzador.

També és bàsic que, tan bon punt s’acabin les festes, el traiem de casa i el trasplantem al jardí o bé al balcó en un contenidor (torreta) de major volum, amb terra de bona qualitat.