Durant més de 60 anys les places del Sol i del Diamant van acollir paradetes de joguines, dolços i artesania. Tot va començar com un mercat al carrer, l’any 1946 a la plaça del Sol. En poc temps, però, la Fira de Reis es va cobrir amb un envelat. JOSEP MARIA CONTEL, Taller d’Història de Gràcia “Des de ben petit jo recordo que em portaven els avis a veure la Fira de Reis de la plaça del Sol, era un envelat. Van convergir diferents interessos i resulta que allà a l’envelat feien la nit de cap d’any i després, a partir del dia 2 i fins al dia 4, feien la Fira de Reis.” Amb la nevada de 1962 la fira va canviar per primera vegada d’ubicació. La nova construcció de l’envelat, que ja no era semicircular, es va esfondrar. JOSEP MARIA CONTEL, Taller d’Història de Gràcia “Es comença a fer en estructura de ferro i a dalt posant-hi una uralita metàl·lica. Què va passar? Va caure tanta neu que es va ensorrar, llavors van haver de muntar a corre-cuita un envelat al voltant de la plaça de la Vila.” L’envelat va tornar a la plaça del Sol i als anys 70 es va traslladar a la del Diamant, on es va estar fins a 2006. Aquí es va convertir en punt de trobada per la gent del barri que anava a buscar les últimes compres. JOSEP MARIA CONTEL, Taller d’Història de Gràcia “Tu veies molta parada de joguina i molta parada de dolços, de teies, d’ampolles de xampany, de cigarretes, de cebes i alls, de carbó.” Amb el pas del temps, la joguina va perdre força i van agafar protagonisme els artesans. En l’última etapa l’envelat es va ubicar a la plaça del Sol fins que va desaparèixer.

El 1946 la plaça del Sol va acollir la primera Fira de Reis de Gràcia. Era un mercat descobert amb paradetes, sobretot de joguines i llaminadures. En poc temps, però, la fira es va cobrir amb un envelat que també acollia la revetlla de Cap d’Any. En el mateix recinte s’hi feia la celebració del dia 31 de desembre a la nit i, a partir del dia i fins a la nit de Reis, la fira.

L’any 1962, amb la gran nevada a la ciutat, el sostre de l’envelat de la plaça del Sol es va ensorrar, així que per primera vegada la fira es va traslladar a la plaça de la Vila de Gràcia, anomenada llavors de Rius i Taulet. Es va haver de muntar a última hora un envelat al voltant del campanar. Feia un temps que l’estructura de l’envelat havia canviat i ja no era semicircular i de fusta, sinó que era de ferro i el sostre es cobria amb una uralita metàl·lica. Després d’aquest parèntesi, la fira va tornar a la plaça del Sol, fins que als anys 70 va tornar a canviar d’ubicació i es va instal·lar a la plaça del Diamant, on hi havia millor connexió amb el transport públic i era un lloc de pas. La Fira de Reis va estar en aquest nou emplaçament fins al 2006. Com explica Josep Maria Contel, president del Taller d’Història de Gràcia, hi havia molta parada de joguines i dolços, però això va anar canviant amb el pas del temps i es va convertir en una fira d’artesania i joves dissenyadors.

En els últims anys, la fira va tornar al lloc original, la plaça del Sol, on va muntar-se el 2011 per última vegada.