Segons el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S), servei que forma part del Centre Europeu de Predicció Meteorològica de Mitjà Termini (ECMWF), les tres primeres setmanes del mes de juliol han estat les més més càlides mai registrades, i el juliol va camí de ser el més càlid mai anotat al planeta Terra, com a mínim des del 1940, quan van iniciar-se les mesures.
L’anomalia de temperatura positiva està relacionada amb les onades de calor que han patit les darreres setmanes tant l’Amèrica del Nord com punts d’Àsia i Europa. També amb els grans incendis forestals que han afectat països com el Canadà o Grècia. Les elevades temperatures han afectat la salut de les persones, el medi ambient i l’economia.
Ja es pot confirmar que el juliol batrà tots els rècords pel que fa a la calor
Segons va explicar aquest dijous Antonio Guterres, secretari General de les Nacions Unides, no caldrà esperar fins a finals de juliol per veure que el juliol del 2023 batrà rècords en tots els àmbits.
El juliol d’enguany ha mesurat el període de 3 setmanes més calorós mai registrat, també els 3 dies més càlids mesurats a la Terra i la temperatura oceànica més elevada per a l’època de l’any”
Un estiu cruel a causa de la calor extrema i els incendis
Guterres destaca que per a diverses parts de l’Amèrica del Nord, Àsia, Àfrica i Europa el d’enguany és un estiu “cruel”. Pel conjunt del planeta el qualifica de “desastre”. També explica que científics tenen clar que la culpa de tot plegat és de l’ésser humà i que, malgrat que l’escalfament planetari fa molt de temps que s’anuncia i es preveu, el que sorprèn és la velocitat en la qual s’està produint aquest canvi.
Algunes dades rellevants d’aquest mes de juliol:
- El dia 6 de juliol, juntament amb els dies 5 i 7, van ser els dies més calorosos mai registrats a la Terra. Aquell dia es va superar el precedent rècord de l’agost del 2016.
- Les tres primeres setmanes del mes de juliol suposen el període de tres setmanes més caloroses mai registrades abans. Durant la primera i la tercera setmana de juliol es va superar temporalment el topall d’1,5 ºC per sobre el valor preindustrial.
- Des del mes de maig la temperatura de la superfície del mar s’ha emplaçat molt per damunt els valors observats.
- El juliol més càlid registrat fins ara correspon al juliol del 2019. Es preveu que el d’aquest 2023 el superi.
El topall d’1,5 ºC se superarà de forma temporal els pròxims anys
Carlo Buontemo, director del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S), destaca que les emissions antròpiques són en darrera instància el principal impulsor d’aquestes temperatures tan elevades.
Petteri Taalas, Secretari General de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) insisteix que és més urgent que mai reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. “L’acció climàtica no és un luxe, sinó una obligació”.
El clima extrem que ha afectat milions de persones aquest juliol és, lamentablement, la dura realitat del canvi climàtic i un anticipi del futur”
Les dades són esfereïdores: l’OMM preveu que hi ha un 98 % de probabilitat que com a mínim un dels pròxims cinc anys sigui el més càlid mai registrat al planeta, i un 66 % de probabilitat de superar temporalment el topall d’1,5 ºC per damunt de la mitjana del període preindustrial (1850-1900) durant com a mínim un dels 5 anys pròxims. Tot i això, convé tenir present que els pròxims 5 anys no superarem permanentment el topall d’1,5 ºC especificat a l’acord de París, un topall que s’havia previst, “a priori”, per a final de segle.
Nous rècords arreu del planeta
A Turpan a Xinjianga, a la Xina, van registrar el 16 de juliol un valor de temperatura rècord de 52,2 °C. Segons informació provisional de l’ECMWF, el rècord de temperatura per a l’Europa continental de 48,8 °C mesurat a Sicília l’11 d’agost del 2021 no s’ha batut en aquesta onada de calor.
A Catalunya es va fulminar el 18 d’agost l’antic rècord de calor. A Figueres es van mesurar fins a 45,4ºC, un valor que va superar en 1,6ºC el rècord precedent d’Alcarràs.