El Centre de Natura de Can Soler, a Sant Genís dels Agudells, és un punt d’informació i d’activitats relacionades amb l’entorn, la flora i fauna de la muntanya de Collserola. Va començar a funcionar la tardor del 2018 i té per objectiu principal reivindicar i difondre el patrimoni cultural i natural de la zona, i ho fa amb activitats per a famílies, escoles, veïns, veïnes i públic en general dos caps de setmana al mes, però vol crear sinergies amb entitats del barri, com ara l’Escola Montserrat, que està a tocar.

De fet, entre Can Soler i l’Escola Montserrat hi ha uns bancals, ara per ara força abandonats, que es volen posar a punt en els propers mesos: “El que es vol fer és recuperar la topografia que hi havia al passat de feixes o terrasses agrícoles. Les primeres terrasses ―que estan tocant a l’escola― seran una ampliació de la zona d’esbarjo de l’Escola Montserrat. A més, allà hi aniran dipòsits pluvials perquè en episodis forts de pluja la font del Bacallà baixa fort, i les més properes a la masia seran feixes agrícoles”, ha explicat la dinamitzadora del Centre de Natura, Pilar Herrero.

 “El que es vol fer és recuperar la topografia que hi havia al passat de feixes o terrasses agrícoles”.

L’horticultura com a teràpia

Al perímetre de l’edifici de Can Soler hi ha més de tres hectàrees de conreu i bosc que es manté gràcies a la tasca dels hortolans i de la Fundació Tres Turons. Els primers tenen parcel·les assignades, en el format d’horts urbans, que cuiden i conreen; la segona ja fa 15 anys que realitza a la zona tasques d’horticultura com a teràpia per a persones amb un diagnòstic de salut mental.

Quina és la història de Can Soler?

Can Soler és una masia construïda a principis del segle XIX, propietat d’Antoni Soler. El 1980 l’Ajuntament va expropiar-la i, des de llavors, i després d’una gran restauració, ha estat equipament municipal. Fins fa poc acollia l’Escola de Disseny Floral i Paisatgisme, que hi era des del 2010.