La matinada de dijous ha estat plenament hivernal a Barcelona, on les mínimes s’han emplaçat, en alguns casos, per sota la marca dels cinc graus.
Curiosament, ha fet més fred a tocar del mar, en zones com el Poblenou o la Vila Olímpica, que no pas en barris elevats com Vallcarca i els Penitents o Sant Gervasi o fins i tot a l’Observatori Fabra a causa del fenomen de la inversió tèrmica.
Per què s’acumula l’aire fred a les parts més baixes de Barcelona?
Les altes pressions afavoreixen la subsidència de l’aire, és a dir, el predomini de moviments descendents que faciliten l’acumulació de l’aire fred —més dens i pesat— cap a les parts més baixes de les valls i fondalades. A aquest fet s’hi suma la pèrdua de calor de la superfície terrestre per irradiació en hores nocturnes, cosa que incrementa l’acumulació de l’aire fred en aquestes zones més baixes de la ciutat.
De dia, en canvi, el sol trenca la capa d’inversió i el termòmetre tendeix a normalitzar-se: s’atenuen les diferències entre les parts baixes i l’entorn de Collserola.
Els barris tradicionalment més freds de Barcelona en aquest tipus de situacions són els que delimiten amb els cursos dels rius —el Besòs i el Llobregat, però també la façana marítima, especialment a prop de la desembocadura dels rius.
Els valors relativament més suaus del centre de Barcelona es deuen també, en part, a l’efecte illa de calor, un fenomen pel qual les temperatures mínimes són notablement més altes al centre de la ciutat que a la perifèria a causa de l’acumulació de calor d’elements com el ciment o l’asfalt.
Temperatures sobre zero als cims dels Pirineus
L’anticicló fa dies que afavoreix l’acumulació de l’aire fred a les fondalades i valls de l’interior i els Pirineus, on sovintegen bancs de boira i núvols baixos. A les zones més altes de les muntanyes, en canvi, el cel es manté bàsicament serè i les temperatures —sobretot les mínimes— són clarament superiors a les de les cotes més baixes.
Aquesta matinada al cim de la Tosa d’Alp, a gairebé 2.500 m, la temperatura mínima ha estat de 3 graus, un valor similar al de Vallvidrera o fins i tot més elevat que a Nou Barris. Al Prat d’Aguiló (Cadí Nord, 2.150 m) el termòmetre no ha baixat de 3 ºC, i a cota 2.450 m, dalt el Cadí, la mínima ha estat de quasi 4 ºC, pràcticament el mateix registre que s’ha anotat al Poblenou o a la Vila Olímpica de Barcelona.
L’anticicló té corda per força dies més, per bé que entre divendres i el cap de setmana una lleugera entrada de vent del nord farà recular transitòriament el termòmetre a l’alta muntanya pirinenca.
Avui les glaçades han estat més extenses i han fregat punts de la Costa Daurada:
-0,1 ºC a l’Aldea #BaixEbre
0,0 ºC a Vinyols i els Arcs #BaixCampLa inversió tèrmica segueix marcada, amb temperatura positiva a l’alta muntanya pic.twitter.com/sxhmO7GwAU
— Meteocat (@meteocat) January 2, 2020