La inversió tèrmica és el fenomen pel qual la temperatura puja amb l’altura, al contrari del que és habitual normalment. El causant d’aquesta anomalia sol ser l’anticicló, responsable d’afavorir situacions d’estancament i de manca de vent. Quan aquestes altes pressions ens afecten de ple i de forma persistent, l’aire fred -més dens i pesant- tendeix a dipositar-se a les zones més baixes de les valls i les fondalades -sobretot de nit i de matinada- afavorit pel refredament del sòl per irradiació. Sovint, l’aire fred es condensa i acaba formant bancs de boira que, tal com passa justament aquests dies, pot arribar a ser persistent en sectors de l’interior de Catalunya i de Ponent.

La temperatura mínima enregistrada dilluns 12 de desembre de bon matí posen de manifest aquest fenomen també a la ciutat de Barcelona. L’aire fred, ajagut al fons de la vall del Besòs o del riu Llobregat, ha implicat una mínima de tan sols 6 ºC al barri de la Verneda i a la Zona Universitària, o de 7 ºC al Poblenou. A Vallcarca, en canvi, a cota 280 m, la temperatura mínima ha rondat els 11 ºC, la mateixa que a Sant Gervasi, a 160 metres d’altitud.

La inversió tèrmica és molt habitual a cotes mitjanes i altes dels Pirineus a l’hivern. Jordi Bover, observador responsable de l’estació meteorològica de Planolesal Ripollès-  ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que durant els mesos de desembre o gener a Planoles enregistren mensualment aquest fenomen entre 20 i 25 dies.

A dos quarts de vuit del matí, Planoles, situat a 1156 metres per sobre del nivell del mar, ha enregistrat una temperatura de 6 ºC, curiosament la mateixa que marcava el termòmetre de l’estació meteorològica del barri de la Verneda, situada a tocar del riu Besòs i a només 30 metres d’altitud. La mínima a Planoles, però, ha estat força més baixa, ja que ha arribat a baixar prèviament, al llarg de la nit, fins a 2 ºC.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera realitzada aquest matí, a ‘El matí de Barcelona’ a en Jordi Bover: