El Monestir de Pedralbes recupera per al públic el seu hort medieval a partir d’aquest dijous, 2 de juny. Després de cinc anys de treballs, un conjunt d’especialistes en història, arqueologia, botànica, arqueobiologia, arquitectura, museografia, educació mediambiental i serveis socials han reconstruït l’anomenat “hort petit”.

Els experts han consultat els documents medievals custodiats a l’arxiu del mateix monestir i tractats agrícoles de l’època per dur a terme aquesta reconstrucció. L’hort medieval consta de quatre parcel·les amb els camins històrics i les instal·lacions de reg tradicionals. Després de la intervenció arqueològica s’han pogut documentar restes d’entre 1326 i mitjans del segle XIX.

Cap espècie posterior al 1492

En aquest espai de 3.000 metres quadrats s’hi conreeen verdures, hortalisses i herbes aromàtiques pròpies de l’Europa medieval, però no n’hi ha cap de les que van arribar des d’Amèrica fins a Europa després del 1942. Per tant, no hi ha patates, tomàquets, panís ni maduixes. En canvi, sí que hi ha espinacs, alls, bledes, ruca i julivert. A l’hort s’hi fan servir les tècniques agrícoles medievals, que s’anomenen “orgàniques”. Els cultius i varietats es van modificant d’acord amb les estacions de l’any i s’hi fan rotacions per anar recuperant el sòl.

Es tracta d’un projecte multidisciplinari que funcionarà com a laboratori, perquè s’hi experimenten les tècniques de cultiu de l’època medieval, tal com es descriuen als manuscrits de l’època. També serà una aula on les visites podran aprendre a sembrar, conrear i regar i reconèixer les diferents espècies que hi ha. Es planteja, en tercer lloc, com un espai de protecció ambiental, per conrear espècies en perill d’extinció.

Una tasca social

La recuperació de l’hort medieval té un alt component social. Dos matins a la setmana en tenen cura entitats que treballen per a la inclusió de col·lectius amb risc d’exclusió social, com el Centre Ocupacional de Pedralbes.

La intenció és crear una xarxa solidària. La collita està destinada a un menjador social de Sarrià. L’hort medieval es pot visitar amb l’entrada al monestir, però també hi haurà activitats específiques programades per als propers mesos.