neu-pirineus-gener-2024-satelit-terra-nasa
Aspecte dels Pirineus dijous 18 de gener del 2024. Font: satèl·lit Terra (Nasa)

La borrasca que afectarà Catalunya aquest divendres tornarà a deixar neu als Pirineus i a altres zones del territori. El paisatge es tenyirà novament de blanc, però res fa preveure ara per ara que s’acumulin gruixos gaire rellevants en el conjunt de la serralada. El gruix de neu acumulat fins ara es troba molt per sota la mitjana històrica.

La neu, la gran absent d’aquest hivern als Pirineus

El 2024 va començar amb absència gairebé total de neu als Prepirineus i molt poca en punts dels Pirineus Orientals. Els episodis del dia 5 i l’11 de gener van tornar a tenyir de blanc aquest entorn, tot i que amb gruixos minsos en la majoria de casos.

Els Pirineus catalans, el 30 de desembre del 2023. Font: satèl·lit Terra (Nasa)

L’augment de la temperatura de mitjans d’aquesta setmana i la pluja han tornat a malmetre notablement el mantell nival.

Els gruixos de neu, molt per sota la mitjana

Malgrat l’intent de normalització de gruixos d’aquest mes de gener, la pluja i les altes temperatures han malmès novament el mantell nival.

A l’estació nivològica de la Bonaigua (2.266 m) de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dijous, 18 de gener, s’hi acumulaven una mica menys de 50 cm, un valor clarament deficitari per a l’època de l’any i que s’emplaçava entre el percentil 10 i el 30. Això vol dir que el gruix actual es troba per sota del que hi ha entre el 10 i 30 % dels anys.

Font: ICGC

L’única estació catalana que actualment acumula gruixos de neu relativament pròxims a la normalitat és la de Sasseuva, a la Vall d’Aran (2.228 m).

Font: ICGC

La situació és dramàtica als Pirineus Orientals. En donen fe les gràfiques de les estacions de Malniu (Meranges, cota 2230 m) i de Cadí Nord (Prat d’Aguiló, 2143 m), amb gruixos irrisoris a aquesta cota i molt per sota la mitjana.

Font: ICGC

El 2024 no és l’excepció

D’anys amb ben poca neu avançat el mes de gener n’hi ha hagut d’altres. La irregularitat entre anys és notable en el context majoritàriament mediterrani on s’emplacen els Pirineus catalans. Un parell d’exemples de molt poca neu a principis d’any hi trobem el 2012 o el 2007. Les imatges del satèl·lit Terra de la NASA evidencien la poca quantitat de neu, sobretot en el cas del 2007, any en el qual era absent fins i tot al vessant nord de la serralada.

Els Pirineus catalans, el 20 de gener del 2007. Font: Terra / Nasa

La nevada de divendres, 19 de gener, no normalitzarà la temporada pel que fa a gruixos

Malgrat que hi ha incertesa encara sobre l’abast final de la precipitació divendres, 19 de gener, la majoria de models aposten per registres força modestos als Pirineus, sobretot a l’Alt Pirineu i al vessant nord de la serralada.

Als Prepirineus, per contra, cap al Montsec, Boumort, el Port del Comte, Ensija, el Verd, els Rasos de Peguera o cap al massís del Catllaràs, els gruixos podrien ser més notables, en alguns casos superiors als 20 cm a les cotes mitjanes de les muntanyes.

Malauradament, l’ascens sobtat de la temperatura previst per a la setmana vinent malmetrà novament el mantell nival.