El paisatge pirinenc ha canviat radicalment al llarg dels darrers dies. Podríeu pensar que això no és notícia, ja que ens trobem al bell mig de l’hivern i és normal que hi nevi. El fet remarcable és que hem recuperat la normalitat o, si més no, ens hi hem acostat després d’un inici d’hivern amb poquíssima neu al conjunt de la serralada.

Les imatges del satèl·lit Terra de la NASA (a la part superior de la notícia) són ben clares. Si desplaceu a dreta i esquerra el punt central podreu comparar les dues imatges, corresponents als dies 27 de desembre del 2023 i 8 de gener del 2024.

Tenint present que la zona vermellosa és l’àrea coberta de neu, s’observa com a finals de desembre tan sols estaven innivades les cotes elevades del Pirineu occidental, sobretot el vessant nord, mentre que al Pirineu oriental i als Prepirineus gairebé no n’hi havia enlloc. En canvi, en la imatge d’aquest dilluns al migdia es veu neu a prop del fons de les valls del Pirineu occidental i també en cotes altes del Pirineu oriental i dels Prepirineus. Fins i tot s’intueixen dos punts vermells al prelitoral que corresponen al sector del turó de l’Home i del Matagalls.

Més de dos pams de neu

Entre els dies 5 i 7 de gener la neu ha anat caient de manera continuada al vessant nord dels Pirineus i, a estones, a la resta de la serralada. La Vall d’Aran i el nord del Pallars Sobirà i d’Andorra han estat els sectors on més neu s’ha acumulat.

Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, a les estacions de la Bonaigua i de Sasseuva s’han acumulat més de 40 cm de neu. Pel que fa a nuclis poblats, la llista l’encapçalen Isil (17 cm) i Tavascan (12 cm).

Enfilant el camí cap a la normalitat

La nevada ha servit per aproximar-nos a un escenari de normalitat pel que fa al gruix de neu acumulat. El gràfic de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya del gruix de neu a la Bonaigua mostra com a principis de gener hi havia molta menys neu del compte. Ara, en canvi, hi ha al voltant de 70 cm, un valor entorn del que és habitual a aquesta època.

Al Pirineu oriental, després de setmanes d’absència de neu, la blancor ha reaparegut i ha fet una mica de gruix. Aquí l’aproximació a la normalitat és més modesta. Això sí, els 10 cm que hi ha a Núria s’acosten als 15 cm que hi hauria d’haver i permet deixar enrere el paisatge dominat pel color marró.

Amb perspectives que la neu pugui tornar a visitar els Pirineus i altres zones

L’arribada d’una pertorbació de cara a dimecres i dijous comportarà precipitacions en diverses comarques. Com que continuarà fent fred, la neu podrà fer acte de presència fora dels Pirineus.

Avançat dimecres i fins al migdia de dijous podria nevar en zones elevades del centre i el nord del prelitoral, per sobre dels 800-1.100 m d’altura. Cap a Ponent i les Terres de l’Ebre, en canvi, la cota de neu podria ser molt més baixa, fins i tot per sota dels 400-500 m.

Malgrat tot, continua havent-hi una incertesa força elevada respecte de com ens afectarà aquesta borrasca, de si ho farà molt de resquitllada o d’una manera més directa.