groenlandia perdua gel 23082020

L’any passat el petit continent glaçat va patir una pèrdua de massa de gel xifrada en unes 532 gigatones (532.000 milions de tones), el que suposa un 15 % més que el registrat l’any 2012. Aquesta dada suposa per a Groenlàndia una pèrdua rècord de la capa de gel i reverteix la tendència d’una menor pèrdua observada durant el període 2017-2018, tal com informa un recent estudi publicat a Communications Earth & Environment, una revista que pertany al grup Nature.

Després de dos estius on el desgel s’havia mantingut estable, el fet que el 2019 fos un dels anys més càlids de l’última dècada i el domini de les condicions anticiclòniques sobre aquesta capa de gel, així com també l’arribada de masses d’aire més càlides provinents de latituds mitjanes, van disparar la pèrdua de massa de gel.

Aquesta xifra supera amb escreix la mitjana anual de pèrdua, estipulada en unes 259 gigatones des del 2003, i també supera l’antic rècord de 511 gigatones de pèrdua enregistrades el 2012. I és que el desglaç ha seguit creixent des de finals dels anys 90 a causa d’un planeta i d’un Àrtic cada vegada més càlids.

Segons els autors de l’estudi la capa de gel no només s’està desfent, sinó que cada vegada ho fa a un ritme més ràpid. El desgel que va experimentar Groenlàndia l’any passat va suposar un augment d’1,5 mil·límetres del nivell del mar a tot el planeta.

Malgrat que aquest ascens del nivell del mar sembli insignificant, el nou rècord històric de desglaç al petit continent gelat és molt preocupant. En aquest sentit, un altre estudi molt semblant publicat a inicis d’agost alerta que la pèrdua de gel de les glaceres de Groenlàndia ha arribat a un punt de no retorn, una línia vermella que implica que aquest fenomen és irreversible i imparable.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a