Per parelles. Dos tècnics de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) s’encarreguen d’inspeccionar els punts calents de la ciutat on possiblement crien els mosquits. A l’espai públic hi ha diversos llocs o elements urbans a controlar i els embornals són un lloc propici per la reproducció del mosquit, ja que sovint s’hi acumula aigua.

N’extreuen una mostra i l’analitzen visualment. Si hi troben mosquits en la seva fase aquàtica, hi apliquen un tractament amb un larvicida segur, que no té cap impacte al medi ambient ni a la salut de les persones, i n’anoten la localització. Ho fan en una tauleta i a través d’un programari pioner a l’Estat poden monitorar i localitzar les zones de risc. A temps real tenen informació de la situació a la ciutat i des de l’ASPB poden prendre decisions més ràpidament.

64 zones de risc a la ciutat

L’ASPB té detectades 64 zones de risc a la ciutat per la presència de mosquit tigre. Són zones públiques enjardinades i amb la possibilitat de tenir aigües estancades, l’element clau per la reproducció del mosquit. Entre les 64 zones de risc hi ha, per exemple, el Parc de la Ciutadella, el Recinte Modernista de Sant Pau, l’entorn de l’Hospital Clínic i el Parc Güell.

La pluja i la calor d’aquesta primavera han fet que la temporada de mosquits s’hagi avançat un mes, fins a l’abril (en comptes de fins al maig, com passava habitualment), i ha obligat els tècnics municipals a incrementar la vigilància i el control de les zones de risc. El biòleg de l’ASPB Tomás Montalvo ha explicat a betevé que “en comptes de fer controls mensuals, hem passat a fer-ne cada 15 dies” per mirar de controlar el pic.

mosquit tigre barcelona

Transmissors de malalties, però no de la covid

Des de l’ASPB recorden que a banda de provocar picades molestes, el mosquit tigre també pot ser portador i transmissor de malalties greus, com el virus del Zika o el dengue. Ara bé, els tècnics de salut asseguren que, per ara, no hi ha cap evidència que els mosquits puguin transmetre la covid-19 (virus de caràcter respiratori).

Per evitar que el mosquit tigre trobi espais on criar les larves, des de l’ASPB també han llançat un missatge als particulars perquè vigilin balcons, patis i terrasses, amb l’objectiu que no hi hagi espais amb aigua estancada.