Mapa de temperatura a 500 hPa durant el canvi de temps

Aquest dimecres s’aproxima ja un embossament d’aire fred en alçada per l’oest de la península Ibèrica que, al llarg dels pròxims dies, afavorirà la formació d’una depressió a la Mediterrània occidental. Això implicarà un nou canvi de temps que complicarà la situació meteorològica.

Encara ara els diversos models dibuixen escenaris amb certes diferències, principalment, pel que fa a la distribució de la pluja. Tot i això, el que és més clar, és que deixarem enrere l’ambient preestiuenc que hem tingut molts dies de Setmana Santa.

Les pluges més importants, al Pirineu i al sud

Aquest dimarts els ruixats ja s’han escampat per moltes comarques interiors. De moment, les pluges més continuades i abundants s’han registrat a les comarques de Lleida, sobretot al vessant sud del Pirineu i del Prepirineu occidental. En aquesta zona, a mitja tarda de dimarts ja s’havien acumulat localment registres propers als 20 l/m2.

Dimecres les pluges guanyaran terreny. Tot sembla indicar que serà a la Costa Daurada on podrà ploure més hores i amb més intensitat. Per tant, les acumulacions més destacables de l’episodi s’esperen allà.

Probabilitat que s’acumulin més de 10 l/m2 al llarg de dimecres. Font: Centre Europeu de Predicció Meteorològica a Mitjà Termini.

A la resta del país hi haurà precipitacions més aviat febles i intermitents, si bé seran més probables a les comarques de Lleida i de Tarragona.

A Barcelona, entre la tarda de dimecres i el migdia de dijous

Tot i això, a partir de la tarda de dimecres, els ruixats aniran a més a les comarques de Girona i de Barcelona. Serà llavors quan plourà a estones amb alegria a Barcelona, fins i tot amb alguna tronada.

Dijous la pertorbació tendirà a allunyar-se, però no acabarà de fer net del tot. La majoria de models indiquen que la pluja podria continuar entre Barcelona i Girona, si més no fins passat el migdia de dijous, per anar marxant durant la tarda ja pel nord-est.

Al llarg de tot l’episodi, al vessant sud del Pirineu i del Prepirineu occidental, a cavall del Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà hi haurà registres que se situaran fàcilment entre els 50 i els 100 l/m2. Fins i tot, a la Costa Daurada hi podria haver acumulacions superiors. A la resta del territori, es recolliran quantitats més modestes, però que ajudaran a apaivagar una mica més la sequera pluviomètrica que encara s’arrossega.

Avisos per vent i mala mar

L’aprofundiment de la depressió al voltant de les illes Balears de cara a dimecres farà enfortir el vent de component marítim al litoral. Així, s’espera que el vent de gregal i llevant bufi amb intensitat a la costa i que, alhora, alteri notablement l’estat de la mar.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté vigent des de dilluns un avís de grau 1 sobre 6 per al Barcelonès per ratxes de vent que dimecres poden superar els 70 km/h entre el matí i la tarda. També hi ha vigent un avís de grau 2/6 per dimecres per onades que poden superar els 2 metres i mig d’alçària.

Per ara, l’avís per intensitat i acumulació de precipitació queda restringit a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. En aquest sector, hi ha la possibilitat que des del matí de dimecres hi pugui haver xàfecs forts que puguin deixar més de 20 l/m2 en mitja hora. De fet, en tot el dia, es podrien superar els 100 l/m2 en alguns punts, segons adverteix l’SMC.