L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la pacificació progressiva dels entorns de les escoles de la ciutat. Començarà pels centres de l’Eixample on hi ha nivells de contaminació més alts. Tot i això, hi ha escoles que fa temps que reclamen que es millori la seva situació. És el cas de l’Escola l’Univers, de la Vila de Gràcia, que se situa en els nivells més alts del districte, i per això les famílies reclamen la reducció del trànsit dels entorns.

Alerta pel nivell de contaminació

Segons les dades publicades per la plataforma veïnal Eixample Respira, a l’Escola l’Univers se superen els nivells de contaminació recomanats. En concret, se situa al número nou del rànquing de pol·lució de les 54 escoles de Gràcia. Aquest centre educatiu s’ubica al carrer de Bailèn, una via de dos carrils de circulació, i per això les famílies de L’Univers demanen al districte de Gràcia una intervenció urgent per pacificar la zona.

Reclamen pacificar el carrer de Bailèn

“Apostem claríssimament pel tancament del carrer, perquè és l’element que fa que el nivell de contaminació d’aquesta escola tingui una contaminació per sobre del nivell recomanat”, explica Edoardo Bazzaco, de l’AFA de L’Univers. En aquest punt hi ha l’Escola l’Univers, amb 330 alumnes, i la bressol Petit Univers, amb 90 nens: un total de 420 infants exposats a la pol·lució que hi ha en aquesta via.

La comunitat educativa també demana que el carrer de Bailèn sigui exclusivament per a vianants en el tram comprès entre la travessera de Gràcia i el carrer de Sant Antoni Maria Claret. En aquesta zona, hi ha un projecte de reordenació i per reduir la via a un carril, però s’ha endarrerit fins a acabar les obres del Mercat de l’Abaceria. Ara, amb els nivells de contaminació que s’han publicat, les famílies tenen pressa.

Canvi de sentit al carrer de Quevedo

L’AFA de L’Univers també posa la mirada a l’altra banda de l’escola. Les famílies creuen que el carrer de Quevedo és insegur, ja que molts vehicles utilitzen aquesta via de drecera. Per això, demanen canviar el sentit en un tram del carrer.

A més del carrer de Quevedo, l’escola també reclama millorar la plaça de John Lennon. Creu que s’ha de reformar aquest espai natural de joc dels alumnes i juntament amb els veïns imaginar un espai més amable, jugable i inclusiu.