faigs amb fulles verdes
Exemplars de faig amb fulles parcialment verdes

L’explosió cromàtica a les fagedes catalanes no s’esdevé cada any durant les mateixes dates. A banda de l’escurçament de les hores de llum —el fotoperíode—, hi ha altres factors com l’altitud, la temperatura, si ha fet vent o si ha plogut quan tocava, que contribueixen a avançar —o endarrerir— el procés de caiguda de la fulla.

El faig

El faig és un arbre típicament centreeuropeu i atlàntic que podem trobar també a la Catalunya humida.

És un arbre freqüent a la Vall d’Aran i a la cara nord dels Pirineus. A la cara sud de la serralada el trobem sobretot a la Garrotxa, a l’Alt Empordà —a les Alberes—, al Ripollès, en alguns punts d’Osona i a l’Alt Berguedà i de forma més aïllada i puntual a l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Solsonès o el Moianès.

Cal destacar, també, les petites fagedes que podem trobar al massís dels Ports de Tortosa, a l’extrem sud del país, considerades les més meridionals d’Europa.

El faig també forma extensos boscos al Montseny, gràcies a la pluviositat elevada i la presència freqüent de núvols baixos i boira. Al massís, les fagedes viuen sobretot per damunt de la cota dels 1.000 m i s’enfilen fins a gairebé les parts més elevades, per sobre dels 1.600 m.

En conjunt, el faig sol créixer normalment per damunt dels 800 o 1.000 metres i s’enfila fins a cotes de 1.600 o 1.700 metres. Hi ha alguna excepció pel que fa a la cota en punts de la Vall d’Aran —on pot viure per sota dels 800 m— i sobretot a la Garrotxa, on ho fa a poc més de 400 m en el cas de la fageda d’en Jordà.

Les fagedes del Montseny: a punt!

Ara fa un any les fagedes del Montseny tot just van començar a mostrar els primers colors groguencs. Enguany, en aquest punt del país, les fagedes ja es troben en el moment òptim, per tant ens mostren majoritàriament tonalitats roges i marronoses.

montseny foto fagedes
Ara fa un any, el dia 3 de novembre, les fagedes tot just van començar a canviar de color al Montseny

Varietat cromàtica plena a les fagedes dels Pirineus i de la Serralada Transversal

Les fagedes pirinenques ja fa dies que mostren tonalitats rogenques, sobretot les de les cotes altes. Aquest cap de setmana probablement mantindran encara bona part del fullatge, ja que no es preveu, de moment, cap ventada general ni important.

També és el moment de visitar els exemplars de faig de la Serralada Transversal, que evolucionen de forma similar que els del Montseny.

Colors de tardor també a les fagedes de l’Ebre

Les fagedes dels Ports, a les Terres de l’Ebre i al nord de Castelló, també mostren colors plenament tardorencs aquests dies. El cap de setmana serà un bon moment per tal de visitar-les i gaudir de l’espectacle.

La fageda d’en Jordà encara haurà d’esperar

Si voleu immortalitzar la fageda d’en Jordà en el seu punt de màxim to rogenc en el fullatge encara haureu d’esperar-vos una o dues setmanes. Aquests dies tot just comencen a mostrar les primeres fulles grogues i encara en mostren de verdes.

La baixa altitud d’aquesta fageda —poc més de 400 m— fa que sigui normalment la darrera a canviar el color de les fulles.