estiuet octubre 2022

La tardor no acaba d’arribar, si més no de forma definitiva. Tant és així que els propers dies tindrem un salt enrere en el temps, que farà que l’ambient recordi més a finals d’estiu que a plena tardor. Arriba un nou estiuet que ens farà recuperar la màniga curta fins gairebé la castanyada 2022.

Normalitat fins dijous

Fins que no arribi aquest estiuet, un ambient de relativa normalitat ens acompanyarà fins dijous. El cel es mantindrà encara canviant, amb poca perspectiva de pluja i la temperatura, tot i que començarà a remuntar a partir de dijous, mantindrà encara valors poc superiors als habituals.

A partir de divendres arribarà l’estiuet.

Cap dubte en l’ascens de la temperatura

En aquest sentit no hi ha dubtes, tot i que encara falten alguns dies. Gairebé tots els escenaris de tots els models indiquen un ascens clar de la temperatura a tot Catalunya sense excepció.

Com sempre, caldrà veure finalment el règim de vents que tindrem així com la presència de nuvolositat, dos factors que marcaran en bona mesura els valors de temperatura que assolirem en aquest estiuet que començarem el cap de setmana vinent.

Estiuet sense un final clar

Ara mateix queda clar que l’estiuet començarà divendres i, molt especialment, durant el cap de setmana. Els models apunten que la temperatura es pot mantenir força elevada durant bona part de la setmana vinent, tot i que aquí el grau d’incertesa augmenta. Malgrat tot, són pocs els escenaris que parlen d’un estiuet curt i més aviat s’intueix força dilatat en el temps. Sant Lluc tornarà a repetir estiuet, just un any després.

Per acabar-ho d’adobar, alguns models insinuen una borrasca que se situaria a l’oest de la península en una situació sinòptica que ja s’ha donat durant l’estiu i que ha estat la causant de les grans calorades dels darrers mesos.

Segons els models de predicció per conjunts de sobre d’aquestes línies, és relativament fàcil que la temperatura es mantingui clarament per sobre fins passat el dia 20 d’octubre, ja a les portes de la castanyada.

30 ºC a l’interior i encara alguna nit tropical

Amb aquesta situació, no seria estrany que alguns registres que puguin tocar o superar els 30 ºC a l’interior o els 25 ºC a la costa, un fet que, sense ser extraordinari, no és habitual entrat el mes d’octubre.

Tot i això, caldrà veure finalment el règim de vents i la presència de núvols per intentar deduir els valors que tindrem. De moment, s’entreveuen també dies amb núvols i una mica d’inestabilitat, cosa que podria frenar alguns valors extrems.

font: ECMWF

També s’intueix alguna nit tropical tardana al centre de la ciutat en un any que ja ha traspassat sobradament l’antic rècord de nits tropicals en un any. De la mateixa manera, no serà extraordinari registrar-ne alguna durant les properes setmanes, però si passa, serà molt poc habitual. Al centre de la ciutat hi ha nits tropicals registrades fins gairebé la castanyada mentre que a l’Observatori Fabra n’hi ha una de registrada el 20 d’octubre del 2004.

El fred no cal que l’esperi ningú

El fred que semblava voler arribar a finals de setembre ha donat pas a un octubre molt suau i agradable i sense que hi hagi cap indici de fredorades a mitjà termini. Els models estacionals aposten per un octubre que serà molt més càlid del que seria habitual. El primer registre de menys de 10 ºC després de l’estiu tornarà a ser, amb molta probabilitat, dels més tardans en una fita que, darrerament, ja trobem al novembre d’una manera prou recurrent.