Mariona Rifà. Maresme (arxiu)
Mariona Rifà. Maresme (arxiu)

Aquesta tardor del 2021 ha aparegut un estiuet que fins ara no tenia denominació, però des de btv el temps hem considerat batejar-lo com l’“estiuet de Sant Lluc”, que és aquest dilluns, 18 d’octubre. Aquest estiuet es troba entremig del de Sant Miquel, el 29 de setembre, i el de Sant Martí, que té l’onomàstica l’11 de novembre.

Matalàs càlid fins dijous

Una profunda borrasca al centre de l’Atlàntic nord —entre el sud de Groenlàndia, el sud-oest d’Islàndia i l’oest de les illes Britàniques— farà de palanca, perquè a la part davantera ens arribi una dorsal d’aire càlid en altura procedent del nord d’Àfrica. Precisament, en aquesta frontera entre les baixes pressions (amb aire fred) i la dorsal càlida tindrem el corrent en jet, amb un flux de sud-oest.

Geopotencial i isobàric previst per a dilluns, 18 d’octubre del 2021 (GFS Meteociel)

Habitualment, aquestes entrades d’aire subtropical porten associades un matalàs d’aire càlid a les capes mitjanes i baixes de la troposfera. Perquè ens en fem una idea, demà tindrem uns 15 ºC a 800 metres d’altura a l’atmosfera lliure (el model no té en compte l’escalfament per radiació solar ni els fenòmens locals com el vent).

Aquesta configuració ens implicarà una primera meitat de la setmana amb una temperatura clarament superior a la normal per a l’època i un ambient gairebé estiuenc al migdia. Els valors diürns oscil·laran entre els 22 i els 25 ºC entre dilluns i dimecres. La temperatura serà entre 2 i 5 ºC més alta que els valors habituals per a l’e`poca a la ciutat i a la regió metropolitana de Barcelona.

Dies amb inversió tèrmica, amplitud tèrmica i vents catabàtics matinals

És molt probable que els pròxims dies tinguem una inversió tèrmica més acusada, és a dir, l’aire més fred s’acumularà a cotes baixes i farà més fresca nocturna al Gòtic o el Poblenou que no pas al Tibidabo.

Així doncs, el matalàs d’aire més calentet situat entre els 500 i els 800 metres, juntament amb la inversió tèrmica, farà que l’illa de calor quedi alterada i es desplaci una mica cap al nord respecte al Raval. Probablement a Gràcia o Sant Gervasi és on es produirà aquest fenomen, amb una temperatura mínima lleugerament superior.

A més, l’amplitud tèrmica s’intensificarà: tindrem més diferència entre la temperatura mínima i la màxima. Això es notarà més als barris de muntanya —Horta, el Guinardó, Vallcarca, la Vall d’Hebron, Canyelles, Montbau, el Carmel… De nit podrem baixar als 14 o 15 ºC, mentre que de dia assolirem els 24 ºC.

Aquesta dorsal d’aire càlid no impedirà que es puguin gestar els vents catabàtics nocturns que baixin a través dels rius Llobregat i Besòs. Aquest fet continuarà implicant una temperatura nocturna inferior als dos extrems de la ciutat.

Això sí, els vents catabàtics freds que baixen de Collserola quedaran una mica anul·lats o apaivagats per aquesta dorsal càlida en altura.