onada de calor juliol 2022

La propera onada de calor podria estar més a prop del que pensem. El patró es repeteix igual que va passar ja el mes de juny i els mapes apunten a una altra gran calorada per a la setmana vinent, que podria esdevenir la segona onada de calor del 2022.

“La nostra DANA” de gairebé cada setmana

Poc dura l’alegria a la casa del pobre. La inestabilitat d’aquesta setmana i la relativa frescor d’un matí no tindran continuïtat i ja es perfila la que podria ser la segona onada de calor de la temporada, amb la repetició d’un patró molt semblant al qual la meteorologia ens té, malauradament, massa acostumats darrerament.

La mateixa AEMET ja ha advertit de la possibilitat que aquesta propera calorada acabi esdevenint onada de calor.

I és que una altra DANA (depressió aïllada en nivells alts) es despenjarà a l’Atlàntic i anirà a parar, un cop més, al sud-oest de la península Ibèrica. Situació sinòptica calcada de la de l’onada de calor del mes de juny que ens comportarà un ascens gradual de la temperatura, la reaparició de la pols en suspensió i un temps plenament canicular.

Es tracta d’una situació sinòptica que es torna a repetir i que alguns especialistes lliguen amb el canvi climàtic, especialment pel que fa a la seva recurrència.

Gairebé tots els escenaris van a l’una

Poc marge de maniobra té aquesta probable segona onada de calor del 2022. El model de predicció per conjunts mostra com gairebé tots els escenaris possibles de la setmana vinent ens encaminen cap a una gran calorada a escala peninsular.

Font: ECMWF

Per exemple, en el cas de Sevilla, el pronòstic mitjà indica amb una probabilitat altíssima que es pugui superar sistemàticament i sobradament la marca dels 40 ºC ja des d’aquest dissabte i durant tota la setmana vinent.

És evident que falten encara molts dies, però el pronòstic ofereix ara com ara ben poques opcions per corregir aquesta desviació.

A Catalunya, calorada assegurada, però veurem si és onada de calor

Si bé és cert que a escala peninsular estem molt probablement davant la segona onada de calor del 2022, no sembla tan clar en el cas de Catalunya i menys encara en el cas de Barcelona, una ciutat on el règim de vents té molt de pes.

Sigui com sigui, en el cas català també tots els escenaris apunten a una pujada de la temperatura lenta però sense pausa i alguns escenaris insinuen la possibilitat de superar la marca dels 40 ºC a ponent i l’interior entrada la setmana vinent.

De tota manera, a Catalunya, l’escenari queda “a priori” una mica més obert, tot i que la calorada intensa, extensa i duradora no sembla que tingui marge d’escapatòria.

No hi ha llum al final del túnel

La setmana vinent entrarem a la tradicional canícula: el període de l’any que acostuma a ser més calorós a casa nostra.

Meteograma per a Barcelona – Font: Wetterzentrale

La calorada i possible onada de calor de la setmana vinent no té, ara com ara, indicis de ser una calorada curta sinó més aviat el contrari. Són molts els escenaris que, tot i que amb una incertesa encara elevada, insinuen una calorada molt duradora i que es podria allargar probablement més d’una setmana o 10 dies, si més no a l’est peninsular, que és on més tard hauria d’arribar (si arriba) l’embossament d’aire fred que causarà aquesta gran calorada.

La primera meitat de la setmana vinent molt probablement sentirem a parlar de l’onada de calor de la península. El transcurs dels dies ens dirà si a Catalunya i Barcelona podrem parlar obertament del mateix fenomen o “només” d’una calorada imponent.

Anomalia prevista per al juliol. Font: NOAA

Els models estacionals han tornat a corregir la previsió de calor per a aquest juliol, i el que fa una setmana semblava que era una correcció a la baixa ara torna a tirar clarament cap amunt… i l’agost va en la mateixa línia. L’ombra d’un altre estiu com el del 2003 torna a escena. El temps dirà, mai més ben dit.