La tardor avança, els dies s’escurcen i la temperatura tendeix a baixar gradualment. Els colors de tardor enguany s’han fet pregar en l’arbrat caducifoli, molt castigat els mesos d’estiu a causa de la calor extrema i la sequera. L’òptim cromàtic s’ha endarrerit fins a tres setmanes en alguns casos.

Els tons de tardor als arbres caducifolis solen començar habitualment a principis d’octubre a les cotes mitjanes i altes dels Pirineus. A mitjans de mes es comencen a fer visibles a les valls i, al llarg del novembre, també s’acaben estenent per la terra baixa i, fins i tot, pel litoral.

A la pràctica, però, la data del començament de canvi de color de les fulles i el punt òptim cromàtic solen variar d’un any a l’altre, en certa manera a causa de la meteorologia. A la ciutat de Barcelona els tons de tardor no solen fer-se evidents de manera general fins a mitjans o finals del novembre.

Aquesta setmana…

Els Pirineus: arbres despullats

Les altes temperatures del començament de la tardor, juntament amb la sequera, han alterat enguany l’avanç de la tardor als boscos pirinencs. L’arribada sobtada del fred pels volts de Tots Sants, però, va accelerar el procés de canvi de coloració i caiguda de les fulles. A mitjans de novembre es van observar colors de tardor plena a les cotes altes i mitjanes (bedolls, moixeres, trèmols, etc.), però també al fons les valls (cirerers, freixes, pollancres, etc.). L’òptim cromàtic, però, ja ha passat. La forta ventada de nord i la neu dels darrers dies ha accentuat la caiguda de les fulles a cotes mitjanes i en algunes valls.

Alguns boscos de roure, sobretot aquells situats en solanes o zones rocoses amb poca disponibilitat d’aigua, van veure’s forçats a canviar el fullatge abans d’hora, durant l’agost o el setembre. La manca de tempestes de tarda d’aquest estiu, combinat amb valors de temperatura extremament elevats, en van ser els principals responsables. Les rouredes encara mostren colors de la tardor aquests dies als Pirineus.

El punt òptim cromàtic ja ha passat a les fagedes de la Vall d’Aran, el Berguedà, el Ripollès o el Solsonès

Algunes fagedes enguany també van haver de començar a canviar de color abans d’hora a causa de la manca d’aigua disponible al subsol. Malgrat això, no ha passat a tot arreu ni de manera general.

Malgrat que la manca de fred i pluja d’aquesta tardor va allargar el punt òptim cromàtic en el cas de les fagedes, el vent dels darrers dies s’ha encarregat de fer caure les fulles de la majoria de formacions de faig.

El Montseny i la serralada Transversal: el punt òptim cromàtic també ha passat

Les fagedes del Montseny-Guilleries i la serralada Transversal ja no es troben actualment en el seu millor moment. Ha arribat l’òptim cromàtic ja ha passat, en bona mesura a causa de l’episodi de vent del nord de la setmana del 20 de novembre.

Convé recordar que el massís del Montseny, així com la serralada Transversal, es va veure força perjudicat aquest estiu per la sequera: molts arbres van canviar de color abans d’hora o es van assecar. A finals d’agost, per exemple, es van observar nombrosos exemplars de faig amb colors de tardor forçada cap al turó de l’Home, les Agudes o el Matagalls.

Faigs secs a causa de la sequera a finals d’agost a les Agudes i el turó de l’Home

Les castanyedes del Montseny i el Montnegre també van patir força els efectes de la sequera i la calor de l’estiu.

La fageda d’en Jordà: punt òptim cromàtic

La fageda d’en Jordà, a la Garrotxa, sempre va més endarrerida que les fagedes del Montseny i del Pirineu oriental. El seu millor moment acostuma a arribar ben entrat el novembre. Aquesta setmana és probablement la millor per gaudir dels colors de tardor en aquest indret. Ha arribat el punt òptim cromàtic.

Enguany alguns exemplars es van veure forçats a canviar el fullatge a finals d’estiu a causa de la sequera i la calor.

Caducifolis de terra baixa i zones urbanes: s’acosta el punt òptim cromàtic

Els colors de tardor ja es fan presents a l’arbrat urbà de la majoria de viles i ciutats de l’interior del país, així com als fruiters de Ponent, tot i que també han patit els efectes de la sequera.

A les ciutats del litoral l’arbrat també acusa la manca de pluja i la calor extrema de l’estiu. No és el millor any per als caducifolis.

A la serralada Litoral cal destacar que aquest estiu molts roures també van veure’s forçats a desprendre’s de les fulles, i alguns fins i tot van acabar morint. La pluja de després va fer tornar a brotar la vegetació al setembre.

Els colors de tardor es fan notar aquests dies al litoral i a les ciutats d’aquest entorn. L’òptim cromàtic s’allargarà, probablement, fins a principis de desembre.

Fagedes dels Ports de Tortosa: punt òptim cromàtic ja ha passat

Al massís dels Ports de Tortosa, a l’extrem sud del país, trobem petites fagedes, considerades les més meridionals d’Europa. El punt òptim cromàtic ja ha passat en aquest entorn.

Quins factors determinen el canvi de color de les fulles?

El fred, en efecte, és un dels factors que determinen el canvi de color de les fulles, però no és ni de bon tros l’únic.

En realitat, el canvi de tonalitat de les fulles és l’efecte visual d’un conjunt de processos fisiològics complexos que es produeixen a l’interior dels arbres. L’inici d’aquest procés depèn de diversos factors, els més determinants dels quals són la disminució de la temperatura i les hores de llum, però també factors com el vent i la presència de pluja.

Quan es donen determinades condicions es produeixen uns canvis hormonals interns dins l’arbre que s’encarreguen primerament d’aturar la producció de clorofil·la, el pigment que dona el color verd als arbres. La radiació ultraviolada del sol degrada la clorofil·la i permet que aflorin gradualment altres elements químics (pigments) que donen els diversos colors de tardor com els carotens (taronges) i els antocians (vermells), entre d’altres.

Cada arbre té uns elements o altres a les fulles i en diferents proporcions, un fet que implica l’aparició de diverses coloracions de tardor. El punt òptim cromàtic es produeix entre el moment en el qual desapareix la clorofil·la de les fulles i el moment en el qual el vent les fa caure.

Dies de sol, fresca i sense grans descensos de temperatura afavoreixen els millors colors de tardor”
Joan Guitart, cap d’Arbrat de Parcs i Jardins

La pluja, el vent i la temperatura baixa (glaçades) poden fer caure les fulles abans d’hora.

Fulles vermelles d’un cirerer