Espectre de Brocken a Barcelona
L'espectre de Brocken costa molt que es produeixi a Barcelona. Imatge: Alfons Puertas
L'espectre de Brocken costa molt que es produeixi a Barcelona. Imatge: Alfons Puertas

Aquest matí la presència de núvols baixos a la ciutat ens ha regalat un fenomen òptic ben curiós i que a Barcelona costa molt que es produeixi. Però gràcies a les vistes privilegiades i al bon ull de l’observador i meteoròleg de l’Observatori Fabra, Alfons Puertas, s’ha pogut apreciar i fotografiar aquest fotometeor anomenat espectre de Brocken.

Què és i com es forma?

Aquest fenomen té una explicació relativament senzilla. Es produeix quan ens trobem a una determinada altura, en una muntanya per exemple, i amb la presència de boira o núvols. Si tenim el sol just darrere nostre, aquesta llum projecta la nostra ombra o la de qualsevol objecte (l’Observatori Fabra, com el cas d’avui) just per davant l’observador. Gràcies a la perspectiva, la figura acostuma a allargar-se.

A més a més, com que el sol és reflectit sobre les gotes d’aigua presents als núvols o a la boira, la llum es dispersa i es produeix aquesta aura al voltant de color arc iris coneguda en el món de la meteorologia com a glòria. Una dada curiosa és que si som més d’un observador, cadascú veurà el seu propi espectre de Brocken.

La història i llegenda de l’espectre

Durant el segle XVIII corria la llegenda que aquells que s’aventuraven als cims de les muntanyes, durant les tardes de tardor i fredes, visualitzaven una aparició, el que era conegut llavors com un “gegant fantasma” que espantava els aventurers. En aquell moment era conegut com “l’espectre de la muntanya.

Aquest fenomen va ser visualitzar per primera vegada per Johann Silberschlang el 1780 a dalt dels cims Harz, a Alemanya. Una figura humana, enorme i amb una gran ombra es va projectar sobre els seus peus juntament amb una gran aura de tonalitats arc iris. Aquesta il·lusió òptica el va impressionar tant que no va deixar-se portar per la llegenda popular i va decidir investigar-la i batejar-la amb el nom del pic més alt d’aquestes muntanyes.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a