quan comença estiu 2021
Foto: Àngel Galán

L’estiuet de Sant Miquel no perdonarà tampoc enguany. Igual que en anys precedents, arriba aquest clàssic de finals d’estiu, que acostuma a marcar les darreres jornades de calor estiuenca tot i que darrerament els estius s’allarguen gairebé fins passat el pont del Pilar.

Poques perspectives de canvis fins entrat el mes d’octubre

Així doncs, l’estiu continuarà. Els mapes auguren poques novetats en la temperatura fins a finals de mes i principis d’octubre. L’estiu només ha arribat a marxar en dies comptats, coincidint amb els episodis de pluja d’aquest mes de setembre.

Meteograma per a Barcelona. Temperatura per sobre de la mitjana fins ben entrat el mes d’octubre i poques perspectives de pluja. Font: Wetterzentrale

A hores d’ara les altes pressions dominaran el temps del que queda de setembre i probablement dels primers dies d’octubre. La temperatura anirà fent petites oscil·lacions, especialment en funció d’on bufi el vent, però sempre dins d’un context d’ambient molt més suau i càlid del que tocaria. Tot i això, es tracta d’un pronòstic a mitjà i llarg termini i, evidentment, pot canviar.

El Lorenzo ho podria canviar tot

I és que encara que sembli mentida, estem molt pendents d’un huracà, el Lorenzo, que avui ha assolit la categoria 1 (en una escala de fins a 5) i que se situa ara mateix a l’Atlàntic, a l’oest de les illes de Cap Verd.

Possible trajectòria de l’huracà Lorenzo. Font: Tropicalstormrisk

 

Sí, molt, molt llunyà, però el cert és que els mapes fa un parell de dies que insisteixen en un enfortiment d’aquest huracà (que podria arribar a categoria 3) i que podria arribar ben viu a les illes Açores a finals de mes o principis d’octubre.

Encara més enllà (i probablement més afeblit), alguns mapes apunten a la possibilitat que arribi a l’oest europeu (probablement transformada en una borrasca potent) en algun tram comprès entre Galícia i les illes britàniques.

Evidentment, falta moltíssim, però del futur del Lorenzo en dependrà probablement bona part de la meteorologia europea de principis d’octubre.