com mirar eclipsi solar ulleres
Imatge d'un eclipsi solar on es veu l'anell de foc.

Cada dia falta menys per l’eclipsi solar del dia 21 de juny, una cita que molts astrònoms i aficionats tenen marcada des de temps fa al seu calendari per no perdre’s el conegut anell de foc. Aquest esdeveniment astronòmic no serà visible a tot el planeta, sinó que només una petita part podrà gaudir del primer eclipsi solar del 2020. Es podrà veure des de Barcelona?

Des de Catalunya no serà possible veure ni l’anell de foc ni l’eclipsi, ja que les regions on es podrà observar serà el sud-est d’Europa, a l’Àfrica, Àsia i Oceania. Començarà a la República del Congo i Etiòpia, després fregarà el sud-est d’Europa per entrar a Àsia travessant el mar Roig. Recorrerà part d’Àsia per la Xina, Taiwan, el mar de Filipines i acabarà a Austràlia i a l’Oceà Pacífic nord. Malgrat això, les eines d’internet i les xarxes actuals, permetran seguir atentament l’eclipsi com, per exemple, a través de la NASA, des de qualsevol punt del planeta.

Que és l’anell de foc?

L’eclipsi solar anular té lloc quan la Lluna es troba relativament més lluny de la Terra i, com a conseqüència, no pot tapar completament el Sol. També es pot produir quan la Terra es troba més a prop del Sol dins la seva òrbita. Així doncs, aquest diumenge, hi haurà un moment en què la Lluna i el Sol estaran completament superposats. Serà just en aquell instant quan apareixerà el conegut anell de foc, un cercle de llum al voltant de la Lluna.

Altres eclipsis de l’estiu

Tot i que aquest eclipsi solar no serà visible des de Catalunya, durant l’estiu tindrà lloc un eclipsi penumbràtic de Lluna, que serà visible a la major part d’Amèrica, oest d’Europa i també des de Catalunya, així com a l’Àfrica. Aquest eclipsi tindrà lloc el dia 5 de juliol, i tindrà una durada aproximada d’unes cinc hores.