astronautes nasa
Foto: NASA

La meteorologia ha estat la causa que l’enlairament de la càpsula espacial Crew Dragon, tripulada per dos astronautes americans, no acabés amb èxit el passat dimecres. La NASA n’ha ajornat el llançament i es preveu un segon intent dissabte al vespre, a les 21.22 hores.

L’objectiu de la missió és transportar els astronautes fins a l’Estació Espacial Internacional, on els esperen quatre astronautes més. A les 23.16 hores de dissabte, serà visible sobre del cel de Barcelona, si finalment, es pot produir l’enlariament. Les condicions meteorològiques aquí són favorables per veure’l, però a Florida hi ha previsió de pluja i això podria dificultar l’èxit del segon intent.

Primer assalt del Crew Dragon

L’hora prevista per a l’enlairament del Crew Dragon eren les 22.33 de dimecres (hora catalana), des del Kennedy Center a Florida i molts aficionats a l’espai ho van seguir amb atenció, telemàticament. Una d’aquestes persones va ser l’astrofísic i divulgador científic Joan Anton Català, que, des del minut zero, va anar fent de locutor, a través de les xarxes socials, del que es podia veure a través de la retransmissió en directe que en va oferir la NASA.

Un dels moments més emocionants va ser l’arribada dels dos astronautes, Doug Hurley i Bob Behnken, amb un cotxe Tesla molt futurista que els va conduir fins als peus del Crew Dragon. La nau espacial està dissenyada per transportar fins a quatre persones a l’espai, però en aquesta ocasió només hi viatjaran dos homes. Les seves parelles, dues dones també astronautes, Karen Nyberg i Megan McArthur, ja han anat a l’espai abans que ells.

Trump, un dels assistents durant l’enlairament

L’avió presidencial, Air Force 1, va transportar el president dels Estats Units, Donald Trump, fins a les instal·lacions de la NASA per seguir, presencialment, l’enlairament. Es tractava d’una ocasió especial per als americans, ja que el darrer vol d’astronautes americans amb tecnologia americana va ser l’any 2011, segons explica Català, i va ser amb el transbordador espacial Atlantis. Des de llavors, només han viatjat dins les Soyuz, de l’agència espacial russa.

Malgrat que una bona tempesta va fer perillar l’enlairament ja des del principi, els comandaments de la NASA van decidir tirar endavant i va començar la càrrega de combustible del coet Falcon 9, oxigen líquid i querosè. Faltaven 45 minuts per a l’enlairament previst, però només es va poder carregar en la primera fase. Abans d’arribar a la segona fase de càrrega de combustible els tècnics van decidir suspendre l’enlairament i ajornar-lo per d’aquí a un parell de dies.

Els astronautes van estar més de tres hores dins de la càpsula que els havia de conduir a l’espai i, durant les hores que continuaran a la Terra, hauran de mantenir la quarantena que han fet durant les darreres setmanes.

Per seguir l’enlairament de dissabte només caldrà connectar-se aquí: https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/#public