La primavera astronòmica d’aquest 2019 començarà aquest proper dimecres, 20 de març, a les 22.58 h. S’allargarà durant 92 dies i 18 hores, fins a l’arribada del solstici d’estiu, el proper 21 de juny.

Que és l’equilux? Per què no coincideix amb l’equinocci de primavera?

Diumenge, 17 de març, va ser el dia de l’equilux, és a dir, quan el dia i la nit duren exactament 12 hores cadascun, i aquest dilluns és el primer dia del 2019 que el dia és més llarg que la nit. Tot i que la paraula “equinocci” indica “igual nit que dia”, el cert és que el dia 20, el de l’inici de la primavera, el dia durarà 12 hores i vuit minuts. La causa d’aquest decalatge entre el dia de l’equilux i el de l’inici de l’equinocci ens l’ha explicat Joan Anton Català, químic quàntic i astrofísic, al programa ‘El matí de Barcelona’.

Segons l’expert hi ha dos raons principals que expliquen aquesta no coincidència. La primera és que el moment de l’equinocci es calcula amb relació al centre del disc solar, mentre que el moment de la sortida i el de la posta de sol es calculen amb relació a la part superior del disc. Això provoca que a la nostra latitud l’equilux es produeixi abans que l’equinocci, mentre que l’inici de la primavera és el mateix a totes les latituds.

A més, també cal tenir present que l’atmosfera provoca un efecte òptic de refracció que facilita que la llum del sol es vegi per sobre de l’horitzó, a l’alba, quan encara no ha acabat de sortir el sol. Aquesta segona raó també facilita la discordança entre el moment de l’equilux i l’inici de la primavera.

Font: Joan Anton Català

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Quina és la causa de les estacions?” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/quina-es-la-causa-de-les-estacions/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Dimecres de superlluna

Aquest dimecres es podrà veure la tercera i última superlluna de l’any. Serà la menys gran de les tres, però clarament més gran i brillant del que és habitual. Per tornar-la a veure igual de gran haurem d’esperar fins a l’abril de l’any que ve.