La dessalinitzadora del Prat és clau per evitar “una situació d’excepcionalitat” als embassaments que abasteixen Barcelona. Ho afirma el cap de Recursos Hídrics de l’Agència Catalana de l’Aigua, Enrique Velasco. De fet, si no funcionés, Barcelona tindria fins a 60 hectòmetres cúbics menys als embasaments. Tot i que alguns municipis del territori català es troben en situació d’alerta, segons l’Agència Catalana de l’Aigua, en el terme Besòs-Llobregat “encara no estem en aquesta situació”.
Aquesta infraestructura, que va entrar en servei l’estiu del 2009, és la més gran d’Europa per a abastament urbà. Dona servei a 4,5 milions d’habitants i, com explica Enrique Velasco, “pot proporcionar el 20 % de l’aigua que consumim a Barcelona”. Aquesta instal·lació garanteix el consum d’aigua potable en períodes com l’actual, ja que l’abastament no depèn exclusivament dels recursos hídrics provinents dels embassaments i aqüífers del sistema Ter-Llobregat. L’aigua que produeix és, segons Velasco, d’alta qualitat, cosa que fa que tot el sistema d’aportació d’aigua sigui molt més estable.
Situació crítica, per sota dels 100 hectòmetres cúbics
Actualment els embassaments de Catalunya es troben a 210 hectòmetres cúbics i la previsió del pla de sequera, per decretar la situació d’emergència, és estar per sota dels 100. Per evitar arribar a aquesta situació i protegir l’abastament d’aigua de beure, que és l’últim que preveuen afectar, l’ACA fa restriccions de consum en la resta d’usos.
Amb el canvi climàtic, els experts no saben què pot passar a llarg termini, tot i que apunten que, de moment, no esperen una bonança meteorològica general. De moment, a Barcelona, no hi ha previstes restriccions domiciliàries. En el pitjor dels escenaris, és a dir que no plogués en els propers mesos, apunten que podria haver-hi restriccions a l’estiu, que és l’època en què es produeix el consum més gran, i afectarien el regadiu, la ramaderia i alguns usos industrials i d’oci.
L’Agència Catalana de l’Aigua creu, però, que encara hi ha molt marge d’estalvi per evitar arribar a restriccions a la nostra ciutat. En l’àmbit de Barcelona el consum actual és de tres metres cúbics per persona al mes i amb mesures toves, com reduir el temps que tenim l’aixeta oberta i reduir la pressió de l’aigua, així com evitar que l’aigua s’escoli per l’aigüera sense cap ús, es podria reduir el consum a 2,5 metres cúbics. Aquest estalvi faria guanyar temps, fins a l’arribada de les pluges de la primavera, i evitar una situació d’emergència.