El front fred que ha afectat Catalunya dilluns al matí ha obert les portes a l’entrada d’una massa d’aire clarament més freda. La sensació de fredor s’ha fet evident arreu del territori, també a Barcelona.

Màximes inferiors als 15 graus durant uns quants dies

Dilluns, 28 de novembre, l’Observatori Fabra ha mesurat una temperatura màxima de 14 ºC i una mínima de 7,8 ºC. Es tracta de registres lleugerament més baixos de l’habitual en un mes de novembre: a l’Observatori Fabra la temperatura màxima mitjana del novembre del període de referència 1991-2020 és de 15,3 ºC i de 9,2 º C en el cas de la mínima

El fred d’aquest primer dia de la setmana no ha estat encara comparable al d’un dia de desembre, si més no en el cas de l’Observatori Fabra. La temperatura habitual en aquest punt elevat de la ciutat en un desembre (agafant el període de referència 1991-2020) és de 12,2 ºC en el cas de la màxima i 6,7 ºC pel que fa a la mínima.

Màximes de dilluns, 28 de novembre del 2022

La temperatura encara no ha tocat fons en el cas de Barcelona, sobretot pel que fa a la mínima. Es preveu que el fred es faci notar al llarg de la setmana, amb registres propis de l’hivern barceloní. Les matinades més fredes seran les de dimecres i dijous, dies en els quals es preveu que el cel es mantingui poc ennuvolat. S’esperen valors mínims d’entre set i nou graus a bona part de la ciutat, de fins a sis graus als barris més freds que toquen al Besòs.

Les màximes podran situar-se per sota dels 15 graus força dies de la setmana, sobretot a partir de dijous, quan es preveu que augmentin els núvols. Malgrat que hi ha força incertesa encara, alguns models apunten a un canvi d’escenari a partir de dijous o divendres. A partir de llavors augmentarà la probabilitat que la pluja pugui visitar Barcelona i bona part de Catalunya.

El fred ha arribat per quedar-se?

La irregularitat del clima mediterrani, magnificada pel context de canvi climàtic, fa altament probable que el fred que ens acompanyarà durant els primers dies del mes de desembre no arribi per quedar-se tot l’hivern, sinó que es combini amb períodes o dies de bonança, tal com ha anat passant els darrers anys.

Tot i això, a curt i mitjà termini no s’albira cap augment significatiu del termòmetre. El fred, en major o menor mesura, s’allargarà com a mínim fins a mitjans de mes.

Previsió de la temperatura a uns 1.500 m (línia blanca superior) respecte a la mitjana (línia vermella superior). A sota, probabilitat de precipitació. Font: Wetterzentrale.de