Els danys associats al temporal Gloria i a les grans pluges caigudes durant el mes d’abril podran comportar més dificultats per extingir els incendis.
En una entrevista a betevé, Joan Capdevila, cap del dispositiu de prevenció d’incendis del Parc Natural de Collserola, indica que l’estat de les pistes s’han deteriorat molt i que alguns corriols s’estan tancant pel creixement de la vegetació.
Les pluges caigudes, més contres que avantatges
La pluja abundant del darrer mes d’abril ha comporatat un augment de la humitat al bosc. Aquesta és la part positiva que ens indica Joan Capdevila dels nombrosos temporals que hem patit enguany.
Aquesta humitat fa, per exemple, que la calorada d’aquests dies amb prou feines tingui icidència en un bosc que tot i l’escalfor d’aquests primers dies de maig continua ben verd i humit, amb la qual cosa es faria difícil a hores d’ara la propagació d’un possible incendi.
Però hi ha una gran part negativa. La dificultat de gestionar els nombrosos danys causats per aquests temporals i que podria afectar en un futur les tasques d’extinció d’incendis, tal com ens ha explicat en Joan Capdevila.
Una destrossa “brutal”
Massa aigua en poc temps
. Esllavissades, arbres trencats i camins en molt mal estat és el bagatge que ens deixen els temporals Gloria i els episodis de pluja de l’abril.
Una situació molt difícil de gestionar atesa l‘excepcionalitat de les situacions meteorològiques que hem patit i una partida pressupostària que s’ha hagut d’adaptar.
Capdevila explica que sense una partida pressupostària extraordinària, s’han hagut de destinar els recursos de manteniment ordinaris a les tasques de reparació d’alguns llocs puntuals dels danys dels temporals, per la qual cosa s’han hagut de deixar de banda moltes actuacions previstes dins del manteniment ordinari.
Un fet que podria ser crític a l’estiu donat que les pistes seran menys transitables i estaran menys adequades, amb la qual cosa poden alentir l’arribada dels Bombers a alguns indrets del parc, tot i això, Capdevila ha assegurat que intentaran que les pistes siguin mínimament transitables.
La detecció ràpida, clau
La xarxa de vigilancia és cabdal per a la detecció de possibles columnes de fum que acabin desenvolupant un incendi. En el cas de Collserola, Capdevila assegura que l’èxit de l’extinció dels incendis a Collserola és la ràpida detecció, important per tal d’evitar un possible gran incendi al Parc Natural de Collserola.
Segons Capdevila, la massa de bosc és cada vegada més gran, hi ha més vegetació i, per tant, més combustible, fet que si es donen unes condicions òptimes de propagació podria comportar incendis grans i més perillosos.
El famós 30-30-30 encara més estricte a Collserola
Sempre s’ha parlat que els llindars de 30 ºC (o més) de temperatura, 30 % (o menys) d’humitat, i 30 km/h (o més) de vent. Són els paràmetres meteorològics que dificulten més l’extinció d’incendis forestals.
En el cas de Collserola, abans d’arribar a aquests llindars ja s’estableixen alguns protocols amb Bombers, de manera que amb llindars més baixos ja hi hagi vehicles de Bombers al parc, de manera que en cas d’un possible incendi es pugui actuar amb més velocitat.
Segons Capdevila, un dels llocs més sensibles és la part de Collserola que queda mirant a Barcelona ciutat, amb una orientació sud, més insolació i també amb més sequedat. A més a més, els incendis que es presenten just a tocar de ciutat són especialment sensibles, ja que la marinada els pot empènyer muntanya amunt i els pot fer créixer a més velocitat.
La situació actual
Extremar precaució hauria de ser una premisa a seguir per a tothom. Tot i això, la situació en l’actualitat és prou bona, tot i la calor desmesurada d’aquests darrers dies. Tal com ens ha dit en Joan Capdevila, encara queda molta humitat al bosc i això ajuda.
A més a més, l’episodi de pluja que s’entreveu per diumenge podria aportar encara més humitat, per bé que també podria accentuar-ne els danys causats pels temporals anterior.