Sovint deus haver sentit dir que els meteoròlegs parlem de models meteorològics. És la nostra eina fonamental de treball. Ara bé, què hi ha al darrere d’aquests anomenats models? Com funcionen? Avui t’ho expliquem!
El perquè de l’ús dels models
La meteorologia és la ciència que estudia el comportament de l’atmosfera, els fenòmens que hi succeeixen i l’estat del temps. És una disciplina molt complexa, ja que el que s’intenta estudiar és com funciona l’atmosfera a tot el nostre planeta. Per entendre-la i predir-ne el comportament, ens calen eines a l’altura i aquestes eines no són altra cosa que els models.
Què són realment els models?
Un model és una representació matemàtica inventada per l’ésser humà que intenta descriure la realitat el millor possible i de la manera més ajustada que es pot. Es basa en un seguit d’algoritmes que repliquen el comportament de la nostra atmosfera.
Els models fan ús d’unes equacions molt difícils que tenen a veure amb diversos paràmetres físics, com ara l’energia, els fluids, els gasos atmosfèrics i la seva massa, l’evolució de les partícules d’aire, etc.
Com “alimentem” aquests models?
No obstant això, els models no servirien per a res si no els indiquéssim quines característiques té l’atmosfera; és a dir, hem de dir-los quines són les condicions de temperatura, humitat, pressió atmosfèrica, direcció i velocitat del vent, etc.
Aquestes dades s’obtenen gràcies a les diverses estacions meteorològiques que hi ha, a les estacions de radiosondatge, als satèl·lits i als radars, per citar-ne només alguns exemples.
També se’ls proporciona informació sobre la geografia del territori, les masses d’aigua que hi ha i els diferents usos del sòl, ja que no és el mateix una superfície asfaltada que una de bosc.
El paper dels ordinadors
Els ordinadors que fan servir els grans centres de predicció són de vital importància per dur a terme el pronòstic de forma eficient, fiable i a temps. Aquestes màquines ens donaran tot un seguit de resultats en forma de números que poden ser convertits en mapes de colors per tal d’interpretar-los millor.
Evidentment, com que és un producte fet pels ésser humans, no estan exempts d’error i no són infal·libles. Aquest és el motiu pel qual les dones i els homes del temps podem equivocar-nos.