Aquest mes de maig, tal com també va passar durant l’abril, és poc càlid fins al moment a bona part de la regió metropolitana. A Barcelona ciutat encara no s’han assolit els 25 ºC cap dia, i només s’han superat els 22 ºC en una ocasió, el dimecres 8. És poc habitual arribar a meitat de mes amb tants pocs valors per sobre dels 20 ºC com passa enguany.

Un dia més de tranquil·litat

Aquesta dijous continuarà estable i assolellada en general fins a últimes hores. Les màximes, per darrer dia aquesta setmana, podran tocar encara la marca dels 20 ºC.

A partir d’aquesta nit el temps canviarà radicalment. L’arribada d’un gran embossament d’aire fred, juntament amb la formació d’una borrasca al mediterrani, afavorirà que els xàfecs i tempestes puguin visitar bona part del territori, especialment durant la primera meitat del dia. Durant la tarda quedaran ruixats de caràcter més irregular.

El cap de setmana continuarà la dinàmica inestable i plenament primaveral, amb xàfecs tempestes que seran més probables a les tardes i especialment a l’interior i al nord-est, tot i que també seran possibles a la mateixa ciutat de Barcelona. Caldrà seguir-ho cada dia per veure l’abast final d’aquest període d’inestabilitat.

Malgrat que sembla que aquesta primavera s’està comportant com a tal i la percepció general és que no fa calor, cal recordar que seguim en una ratxa molt seca en general a bona part del país. A la majoria dels diferents sectors de la regió metropolitana encara no superem els 100 litres/m2 des que va començar l’any, una xifra que comença a ser preocupant.

La mitjana anual de precipitacions està al voltant dels 600 litres/m2 a la majoria d’indrets de l’àrea metropolitana. Actualment, tenim al voltant de 90 litres/m2 acumulats a la majoria de sectors en pràcticament sis mesos, quan la mitjana estaria al voltant dels 250. Aquestes dades ens fan apreciar la gravetat de la situació i que la percepció que tenim resta molt lluny de la realitat. Convé que plogui i amb ganes.