artic congelat octubre 28102020
Aquesta manca de gel podria desencadenar que hi hagi el primer estiu sense gel de la història a l'Àrtic
Gel a l'Oceà Àrtic

Aquests dies el cercle polar àrtic està patint una onada de calor atípica que està deixant una temperatura molt per sobre del normal. Les altes pressions i l’arribada d’una massa d’aire molt càlid a la regió polar ha provocat un augment sobtat de la fusió del gel, amb un inici de la temporada de fusió prematur.

Aquest augment de la temperatura totalment anòmal va iniciar-se fa una setmana, amb uns valors que van arribar a superar els 12 ºC de la mitjana històrica en aquestes dates. I per si no n’hi hagués prou, les previsions per als pròxims dies no mostren una millora, ja que la temperatura càlida es mantindrà i arribarà a registrar valors per sobre dels 0 ºC.

Un desgel prematur

Normalment, la temporada de desgel a l’Àrtic comença cap al 26 de maig. Aquesta temporada ha començat oficialment el dia 16, després de tres dies amb una fusió de gel superior al 5 %. Aquesta data posa de manifest cap on s’encamina l’Àrtic, tot i que encara es troba lluny de superar la data més prematura des que hi ha registres, quan el 2016 el gel va començar a desfer-se a partir de l’11 d’abril.

D’altra banda, cal afegir-hi que el gel marí de l’Àrtic està actualment per sota de la mitjana històrica i es troba en la 3a posició més baixa dels darrers 40 anys. A més a més, l’extensió de gel marí és només una manera de mesurar la cobertura de gel a l’Àrtic. La massa i el volum de la capa de gel també són dos factors igual d’importants. I pel que va del 2020, les seves dades tampoc són gaire optimistes, ja que, fins ara, s’han situat per sota de la normalitat, entre els cinc anys més baixos de les darreres dècades.

Gel marí Àrtic
Evolució del gel marí a l’Àrtic. Font: Zackhary Labe

Un 2020 sense hivern al cercle polar àrtic

Aquesta temporada l’hivern ha fet poc el seu paper al cercle polar àrtic. Rússia fa mesos que es troba amb una temperatura per sobre de la mitjana. De fet, mai abans s’havia registrat un hivern tan calorós en aquest país des que tenen registres històrics (gairebé 130 anys). Segons el servei meteorològic rus, gran part del país va patir unes anomalies de fins a 6 i 8 ºC per sobre.

I aquesta primavera la situació encara ha empitjorat més. L’escalfament global ha continuat augmentant la temperatura del planeta amb registres de rècord i la calor ha continuat a la regió polar. Àmplies zones durant el mes d’abril van arribar a aproximar-se als 0 ºC durant dies i, en aquest moment de l’any, aquestes dades són totalment excepcionals a l’Àrtic, amb unes anomalies positives que havien arribat a gairebé als 20 ºC, tal com recull la NASA.

Temperatura diària Àrtic
Evolució de la temperatura diària a l’Àrtic. Font: Zackhary Labe

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a