cel tibidabo
Foto: @xavicabopapiol

La nit d’aquest dimecres ha registrat una temperatura mínima superior als 20 ºC en molts punts de la part alta de la ciutat. On la nit ha estat més càlida ha estat al barri de Vallcarca, amb termòmetres que no han baixat dels 20,4 ºC. A Sant Gervasi no s’ha baixat dels 20 ºC i a Sant Genís dels Agudells dels 20,1 ºC. L’Observatori Fabra, a falta de confirmar encara la dada, sembla que s’ha quedat a les portes de registrar la primera nit tropical al punt més emblemàtic per als meteoròlegs i ha registrat 19,6 ºC. També ha anat per poques dècimes al barri de Les Corts, amb 19,8 ºC; a Montbau, amb 19,6 ºC i Sarrià amb 19,5 ºC.

Temperatura mínima 20/05/20

La nit passada ja es va registrar un ascens acusat, respecte a la nit anterior, de la temperatura nocturna, però encara no es va arribar a la fita dels 20 ºC. Els mapes del temps continuen pronosticant nits tropicals durant les properes jornades.

La primera nit tropical del 2020, un més abans que la del 2019

La sèrie climàtica de l’Observatori Fabra, amb més de 100 anys de dades, posa de manifest que les nits tropicals cada vegada arriben més aviat i, mentre fa dècades no arribaven fins al juliol, ara, en aquest punt de la ciutat, acostumen a arribar durant el mes de juny. L’any més prematur va ser el 1945, quan la primera va arribar el 15 de maig.

Al pla de la ciutat les nits tropicals són més primerenques que no pas a l’Observatori Fabra, si bé de manera excepcional i s’hi instal·len de manera definitiva entre finals de maig i primers de juny. Aquest 2020 vam tenir una nit tropical durant la matinada del dia 8 de maig, però durant el vespre es va registrar una temperatura mínima inferior als 20 ºC i llavors no es comptabilitza. Quan es produeix una nit tan càlida com la d’aquell dia, però puntual, acostuma a ser perquè hi ha situacions anticiclòniques i amb cel mig enteranyinat per núvols prims que dificulten la baixada de la temperatura diürna del dia anterior.

La situació que tenim aquesta setmana és diferent: es tracta d’un anticicló que impulsa una massa d’aire molt càlida, seca i persistent, procedent del nord d’Àfrica.

L’any passat la primera nit tropical a Barcelona va ser molt més tardana que la d’enguany i va arribar el 20 de juny, just un mes de diferència entre la de l’any passat i la d’aquest 2020.