silueta estàtua Colom
La silueta de Colom el 20 de maig de 2020. Fotografia: Dani Garcia-Castellanos

Matinar té premi. En Dani Garcia-Castellanos, investigador científic i gran aficionat a la fotografia ha complert aquest dimecres 20 de maig un desig que perseguia des de feia prop de cinc anys: immortalitzar la silueta de l’estàtua de Colom, amb el sol i el mar just al darrere.

La fotografia, feta amb una càmera NIKON P900 i, evidentment amb un bon zoom, s’ha pogut realitzar avui pocs minuts després de l’albada, a les 6.28 h.

Una fotografia difícil d’aconseguir

La fotografia, presa des d’un edifici del Poble-sec, és d’una gran dificultat ja que s’han de donar tota una sèrie de condicionants que difícilment es dona.

El primer i potser més important és el lloc des d’on es fa la fotografia. Són pocs llocs els que es troben més o menys a la mateixa altura que l’estàtua de Colom i els que hi ha a la mateixa altura, tenen sovint edificis més alts al davant o vegetació que impedeixen una visió neta de Colom.

Minuts abans de la fotografia. Foto: Dani Garcia-Castellanos

A més a més, tal com ens indica en Dani, no tots els edificis que veuen Colom serveixen per fer una fotografia com aquesta, amb el sol i el mar de fons. I és que com més cap a mar ens acostem al mateix barri del Poble-sec, més perdem la perspectiva del mar darrere l’estàtua. Són molt pocs indret els idonis per tenir el mar de fons i el sol al darrere de l’estàtua de Colom.

Per acabar-ho d’adobar, que el disc solar passi just per darrere és encara més complicat. En Dani ens explica que són molts pocs els dies de l’any que es pot fer això. Té una oportunitat ara i una altra al juliol, que són els moments en què ell gaudeix de les condicions òptimes per fer la fotografia.

La meteorologia també hi juga

I evidentment, el temps que fa. I és que sense un dia clar, sense una sortida de sol, sense un aire net, la fotografia hagués estat impossible i els dies en què es pot fer són els que són: molt pocs

En Dani ens confirma que sense una situació de confinament aquesta fotografia encara hagués estat més difícil d’aconseguir perquè per fer-la, cal ser a casa. Ara, treballant des de casa, la situació laboral ha estat una mica més propícia.

Una oportunitat els propers dies a la Satalia

En Dani ens diu que porta tant de temps al darrere de la fotografia que té fins i tot un altre enclavament on és possible fer la mateixa instantània. Ens diu que en pocs dies es podrà veure la mateixa imatge des d’un punt molt proper al camp municipal de futbol de la Satalia, també al Poble-sec. Evidentment, caldrà matinar. De fet, una mica més que avui.

El mes vinent, el cap de Tossa

També visible només un parell de cops l’any, al voltant del solstici, es pot veure des del litoral barceloní com el sol surt just pel cap de Tossa. La primera oportunitat, 16 dies abans del solstici, el 4 de juny. La segona, 16 dies després del solstici.

Matinar té premi. I dies com aquests, encara més.