Entre dijous a la nit i divendres al matí hi haurà una tongada de pluja a Catalunya. La precipitació, que anirà lligada al pas d’un front, escombrarà el país d’oest a est.

No estem davant de cap temporal de pluja ni de cap episodi de precipitació abundant, malauradament. Tot indica que els registres de precipitació seran més aviat modestos. Ara bé, la bona notícia és que la pluja podria arribar a gairebé totes les comarques.

La pluja visitarà Barcelona?

Tot indica que sí, que la pluja també arribarà Barcelona. Ara bé, cal tenir en compte que els fronts atlàntics no acostumen a deixar gaire pluja a casa nostra. De fet, la majoria dels models dibuixen un mínim de precipitació al litoral i prelitoral central, juntament amb alguns trams de la Costa Daurada.

Dijous avançat el vespre es podria atansar algun plugim. El gruix de la precipitació, però, serà a partir de la mitjanit i fins al final de la matinada. A partir de llavors la pluja tendirà a marxar cap a mar i tan sols quedarà alguna gotellada o ruixat residual fins al migdia.

Els registres que s’esperen al voltant de Barcelona seran més aviat minsos. En general voltaran entre els 2 i els 5 l/m². Seran del tot insuficients per a esmorteir la sequera, però sens dubte seran molt benvinguts.

Probabilitat que s’acumulin més de 5 l/m² entre dijous al migdia i divendres al migdia

El Pirineu serà el més beneficiat per la ploguda

Sens dubte, les comarques del nord del país és on s’acumularà més pluja. No s’esperen grans registres, però sí que fàcilment hi haurà zones on es recolliran més de 10 l/m².

Els màxims d’aquest episodi s’esperen cap al Pirineu, principalment a zones elevades del sector occidental. A la Val d’Aran, a zones altes del Pallars Sobirà i de l’Alta Ribagorça es podrien acumular entre 15 i 25 l/m² de manera generalitzada.

Com que posteriorment la precipitació quedarà retinguda al vessant nord del Pirineu, a l’Aran i a l’extrem nord del Pallars Sobirà es continuarà acumulant pluja i neu fins ben entrada la tarda de divendres. En aquests sectors localment es podran superar els 30 l/m².

Quin va ser l’últim dia que…?

Aquests últims mesos la pluja està sent molt cara de veure a Barcelona. La tardor ha acabat sense cap llevantada. Ha predominat la circulació d’oest, que és poc favorable perquè arribi precipitació a la costa central.

Ara fa temps que no hi ha cap episodi de pluja molt abundant a Barcelona. Fixeu-vos, si no, amb les dates de l’últim dia que a l’Observatori Fabra van caure…

  • més d’1 l/m²: 3 de desembre del 2023
  • més de 5 l/m²: 19 d’octubre del 2023
  • més de 10 l/m²: 16 d’octubre del 2023
  • més de 30 l/m²: 15 de setembre del 2023
  • més de 50 l/m²: 21 d’abril del 2021
  • més de 100 l/m²: 4 de desembre del 2019