neu-pirineus-nasa
Aspecte dels Pirineus, dimarts 5 de desembre. Font: Terra (Nasa)

La neu brilla per la seva absència aquests dies en alguns punts dels Pirineus malgrat les baixes temperatures. La nevada de finals de novembre, abundant al Pirineu occidental, va anar-se’n en orris a bona mesura a causa de la pluja abundant del dia 30 de novembre. Des d’aleshores, tot i que s’han registrat noves precipitacions, han estat febles en conjunt i només han servit per maquillar una mica el paisatge.

Estat actual pel que fa la neu a Catalunya

Actualment només hi ha gruixos més o menys destacables de neu en punts del Pirineu occidental i del Pirineu francès. Al Prepirineu només s’observa una fina capa de neu a cotes mitjanes i altes gràcies a l’enfarinada de la matinada de dimarts, 5 de desembre.

Segons les dades de les estacions nivològiques del Servei Meteorològic de Catalunya, dimarts, 5 de desembre, a la tarda s’acumulaven els següents gruixos:

  • 31 cm a Sasseuva 2.228 m (Val d’Aran)
  • 24 cm a la Bonaigua 2.266 m (Val d’Aran)
  • 24 cm a Certascan 2.400 m (Pallars Sobirà)
  • 8 cm a Espot 2.519 m (Pallars Sobirà)
  • 6 cm a Núria 1.971 m (Ripollès)
  • 4 cm al Port del Comte 2.290 m (Solsonès)
  • 4 cm a Malniu (Cerdanya)
  • 3 cm al Cadí Nord 2.143 m (Cerdanya)
Superfície innivada (en vermell) dimarts, 5 de desembre. Font: Satèl·lit Terra (Nasa)

La propera nevada s’espera de cara a dijous, 7, i divendres, 8 de desembre

La propera oportunitat per veure nevar en punts dels Pirineus serà entre dijous i divendres a causa del pas d’un sistema frontal actiu associat a una profunda borrasca atlàntica. Dijous a la tarda arribarà el front càlid, el qual deixarà precipitació sòlida a partir del vespre a cotes altes, per damunt de 2.300 m, aproximadament. El front fred creuarà Catalunya i els Pirineus la nit de dijous a divendres. La cota de neu tendirà a baixar amb celeritat i s’emplaçarà cap als 1.400 o 1.500 metres divendres al matí. La precipitació podria allargar-se fins divendres al migdia o a mitja tarda, sobretot prop de la cara nord de la serralada.

A hores d’ara encara hi ha certa incertesa sobre l’activitat final del sistema frontal. Alguns models preveuen acumulacions de neu d’entre 10 i 20 cm cap al Pirineu occidental i Andorra, al voltant de 10 cm al Pirineu oriental i de 5 cm en punts del Prepirineu.

Cap de setmana insegur al nord dels Pirineus amb alguns plugims i ambient molt suau

El cap de setmana es mantindrà la inseguretat. El temps no acabarà de fer net a causa del pas de cues de front que podran deixar més precipitacions als Pirineus, en conjunt de caràcter feble. Dissabte serà un dia insegur, amb ruixats freqüents sobretot prop de la cara nord (Val d’Aran, el nord dels Pallars, el nord de la Cerdanya i el Ripollès i el Principat d’Andorra). La cota de neu s’iniciarà dissabte cap als 1.700 m, però pujarà amb celeritat fins als 3000 m a darrera hora.

La temperatura tocarà sostre diumenge, jornada encara de cel tapat i plugims al nord dels Pirineus. Diumenge, 10 de desembre, no nevarà pràcticament enlloc, ja que la precipitació tornarà a caure en forma líquida. La cota de neu diumenge se situarà entre els 3.000 i els 3.300 metres.

Gruix de neu acumulada entre el 5 i el 10 de desembre. Font: WRF/ Meteoexploration

La temperatura continuarà molt per sobre la mitjana per a les dates fins a mitjans de la setmana vinent. Fins dijous 14 de desembre no es preveu que es comenci a normalitzar i que tornin les precipitacions als Pirineus.

El pas d’un front fred i d’un solc d’aire fred en altura podria afavorir més nevades a cotes mitjanes entre els dies 14 i 15 de desembre.

Meteograma de Puigcerdà. En blanc (línia blanca superior), evolució de la temperatura a uns 1.500 metres. En vermell, temperatura mitjana a 1.500 metres. A baix (eix d’abscises), probabilitat de precipitació. Font: Wetterzentrale.de