Autor: Jordi Rubira

El pont de la Puríssima 2023 el tenim a tocar. Seran dies de molta mobilitat per tots els racons de Catalunya i en què el temps estarà marcat per l’arribada de fronts atlàntics que portaran molta variabilitat, especialment de dijous a dissabte.

Com sempre, cal tenir en compte que encara queden dies, sobretot per la recta final del pont, i la previsió del temps pot anar canviant a mesura que es vagin actualitzant els models meteorològics. Ho seguirem.

Poc moviment per començar el pont de la Puríssima 2023

El pont de desembre començarà amb força tranquil·litat i amb el fred normal per a l’època. Dimecres serà una jornada amb el pas de bandes de núvols. Fins al migdia hi ha la possibilitat d’alguna gotellada o ruixat local i de curta durada entre el sud de la Costa Brava i el nord de la costa central.

Per la seva banda, dijous arribarà un front càlid. Això comportarà un augment dels núvols a tot arreu, sobretot al matí, i un ascens de la temperatura. De precipitació gairebé no n’hi haurà, més enllà d’alguna gota al Pirineu més occidental.

Divendres arribarà un front més actiu

L’arribada d’un altre front dijous al final del dia, aquest més actiu, farà que entre la nit i la matinada de dijous a divendres la pluja pugui escombrar bona part de Catalunya d’oest a est. Serà pluja feble i minsa, en general.

Durant el matí de divendres s’obriran clarianes, però encara es podria reproduir algun xàfec al quadrant nord-est. En canvi, a l’oest i al sud hi predominarà el sol. A banda, al vessant nord dels Pirineus el cel continuarà tapat i amb precipitació feble i intermitent.

La cota de neu farà un salt cap avall. Baixarà progressivament durant la nit i la matinada dels 2.500-2.600 metres fins als 1.900 metres. Al llarg de la tarda acabarà baixant fins als 1.300-1.400 metres.

Un cop passi el front el protagonisme el tindrà el vent. La tramuntana i el mestral bufaran amb força al Penedès, al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre, el sud de Ponent, l’Empordà i zones elevades del Pirineu. Hi haurà ratxes de 60 a 80 km/h. Compte, perquè si venta fort a l’alta muntanya hi haurà torb.

Algunes opcions de pluja a Barcelona

Previsió per conjunts per a Barcelona de la precipitació i la temperatura màxima i mínima diàries. Font: model IFS / ECMWF

En el cas concret de Barcelona, tal com acostuma a passar, els fronts que arriben per l’oest no solen ser gaire actius. Tan és així que al llarg del pont s’aniran veient passar bandes de núvols, però amb poques opcions de pluja.

Més enllà de la possibilitat d’alguna gotellada dimecres fins a mig matí, l’únic dia que podria ploure és divendres. Seria de matinada. Ara per ara, no s’esperen acumulacions de pluja gaire destacables.

Cel variable per al cap de setmana

De mica en mica s’ha anat aclarint la situació per al cap de setmana. Tot apunta que hi haurà intervals de núvols alternats amb estones de sol o ressol arreu del territori. El vent de tramuntana i mestral perdrà força durant el matí de dissabte.

Els núvols més abundants es concentraran al vessant nord del Pirineu, on dissabte hi haurà precipitació feble i intermitent. La cota de neu pujarà ràpidament i s’acabarà situant per sobre dels 2.500 metres d’altitud. A la resta no ploura.

La temperatura pujarà i el pont acabarà fins i tot amb suavitat en zones baixes i àrees properes a la costa diumenge al centre de la jornada.