tardor

Per segon any consecutiu, la tardor ha acabat sense haver-se fet notar. En aquest cas parlem de la tardor climàtica, que va de l’1 de setembre al 30 de novembre. La temperatura s’ha mantingut molt per sobre del que és habitual per l’època durant bona part dels últims tres mesos. A això s’hi ha sumat l’absència de pluja que no ha fet més que agreujar, encara més, la situació de sequera.

A l’Observatori Fabra (RACAB) la tardor 2023 ha estat la segona més càlida de la història i la setena més eixuta.

El 95 % dels dies ha fet més calor del compte

La temperatura mitjana de la tardor 2023 ha estat de 19,4 ºC a l’Observatori Fabra. Això suposa una anomalia de temperatura de +2,7 graus. Això ha estat a causa de la consecució de molts dies amb una temperatura clarament per sobre del que tocaria.

Dels 91 dies, tan sols en cinc el termòmetre ha marcat registres per sota del que marca la mitjana. Els episodis de vent aponentat i l’absència d’entrades d’aire fred han portat a tenir la segona tardor més càlida de la sèrie de dades, a una dècima de la del 2022.

L’ambient estiuenc s’ha allargat

De nits tropicals també n’hi ha hagut més del que és habitual. En total se n’han registrat vuit a l’Observatori Fabra, anotades totes durant el mes de setembre. No hi ha hagut tantes nits tropicals com durant la tardor del 2022 (11), encara que no ha quedat pas gaire lluny.

La calor també s’ha fet notar de dia. La temperatura màxima diària ha superat els 25 graus en 43 jornades. I alguns d’aquests registres s’han mesurat ben entrat el mes de novembre.

Així, la tardor finalitza amb els 30 ºC del 4 de setembre com a registre més elevat i amb els 7,1 ºC del 23 de novembre com a temperatura mínima de l’estació.

La quarta tardor seguida que falla la pluja

A finals d’estiu la situació de sequera ja era greu a Barcelona i a bona part del país. En aquell moment, però, encara hi havia l’esperança que una tardor plujosa pogués ajudar a apaivagar la manca d’aigua.

La realitat, però, ha estat ben diferent. La que climàticament és l’estació més plujosa de l’any ha acabat amb un dèficit de precipitació molt remarcable. Només s’han acumulat 83,3 l/m² dels 226,7 l/m² que marca la mitjana. En altres paraules, només ha caigut el 37 % del que tocaria i, a més, majoritàriament concentrat durant el mes de setembre.

És la quarta tardor consecutiva en què falla la pluja. Caldria recular a la tardor del 2019 per trobar-ne una amb precipitació propera a la mitjana (aleshores es va acumular el 86 % de la mitjana).