Autor: Alfons Puertas

Era difícil pensar que, després d’un 2022 carregat de rècords, el 2023 en pogués portar gaires. Però la realitat de vegades sorprèn, i aquest any s’han batut nou rècords meteorològics a Barcelona. Altre cop, la immensa majoria estan relacionats amb la calor i, també, amb la sequera.

Segona quinzena d’agost de calor extrema

El mes d’agost va ser molt càlid. L’onada de calor que hi va haver durant la segona quinzena va portar un parell de rècords. El 23 d’agost la temperatura durant el centre del dia a l’Observatori Fabra es va enfilar fins als 38,8 ºC.

Aquest és el registre més alt mai mesurat en un mes d’agost. La marca és quatre dècimes més alta que els 38,4 ºC del 15 d’agost del 1987 i del 13 d’agost del 2003 i, d’aquesta manera, aconsegueix la medalla de plata en el rànquing dels registres més elevats de tota la sèrie.

Més rècords de temperatura màxima

A banda del rècord de temperatura màxima absoluta del mes d’agost, aquest 2023 hi ha hagut dos mesos mes en què s’ha registrat el valor de temperatura més elevat mai registrat.

Per una banda, el 12 d’abril es van assolir els 27,5 ºC a l’Observatori Fabra. Aquest s’ha convertit en el rècord per al quart mes de l’any en desbancar els 27,2 ºC del 21 d’abril del 1945.

També durant el mes de novembre la temperatura s’ha enfilat fins a igualar, en aquest cas, el rècord de la sèrie. El 14 de novembre es va arribar als 26,4 ºC, el mateix registre que es va mesurar el 9 de novembre del 1985.

Nit d’insomni, a tocar de ser roent

També hi ha hagut un rècord de temperatura mínima, però no pas per la banda baixa, sinó per l’alta. Enmig dels dies més càlids de l’estiu, Barcelona va viure la nit més calorosa registrada.

La temperatura mínima del 23 d’agost a l’Observatori Fabra va ser de 29,4 ºC. És el valor més alt de tota la sèrie centenària. Supera, d’aquesta manera els 28,6 ºC del 8 d’agost del 1923, que era, fins enguany, el rècord absolut. Aquesta mena de rècords són molt difícils de batre en una sèrie tan llarga.

L’abril del 2023, el més càlid registrat a Barcelona

Un altre dels fets a destacar és que l’abril del 2023 ha estat el més càlid registrat a Barcelona. La temperatura mitjana al Fabra va ser de 16,1 ºC, fet que suposa una anomalia respecte del període de referència 1991-2020 de +2,4 graus.

Aquesta vegada només hi ha hagut un mes que hagi estat el més càlid de la sèrie, a diferència de l’any passat. N’hi ha hagut d’altres que han quedat en segona posició, com el març, el setembre, l’octubre i el novembre. Això ha fet que la tardor del 2023 també hagi estat la segona més càlida de la sèrie, a una sola dècima del rècord del 2022.

Sense antecedents d’una primavera tan càlida

La temperatura mitjana de la primavera del 2023 va ser de 16,3 ºC. Mai hi havia hagut una primavera tan càlida com aquesta, amb una anomalia de +1,9 graus.

Fins ara, aquest rècord el tenia la primavera del 2001, amb una mitjana de 15,8 ºC, mig grau menys que enguany.

La temperatura de l’aigua del mar, disparada

La calor no només s’ha fet notar a terra ferma, sinó també dins de mar. La temperatura de l’aigua es va disparar durant els mesos d’estiu i, a finals d’agost, igualar el rècord del 21 de juliol del 2022.

A la Barceloneta, l’observador Diego Lázaro va mesurar una temperatura superficial de l’aigua de 28,5 ºC el dia 24 d’agost. És el registre més elevat de tota la sèrie, iniciada l’any 2006.

Ara bé, curiosament, el mar també ha marcat un rècord per la banda baixa del termòmetre. La temperatura mitjana superficial de l’aigua del mar del mes de novembre va ser la més baixa de la sèrie. Va quedar en 16,3 ºC, un registre que iguala el del novembre del 2019. Això va ser fruit del predomini de vent de l’oest i el sud-oest, que va afavorir l’aflorament d’aigües profundes, que són més fredes.

Mai tan poca pluja en 365 dies consecutius

La sequera segueix fent estralls. Un dels rècords més sonats de l’any és el de precipitació acumulada en 365 dies consecutius. A l’Observatori Fabra, entre el 28 d’abril del 2022 i el 27 d’abril del 2023 es van recollir 216,5 l/m². Es tracta del període de 365 dies més eixut de tota la sèrie de dades.

Malgrat això, és altament probable que el 2023 no acabi sent l’any més sec. I encara queda vora un mes per acabar l’any i n’hem acumulat 305 l/m² a l’Observatori. Això és 2,7 l/m² menys que el rècord del 2022, una diferència molt petita i amb prou marge perquè plogui i se superi.