Foto: Ed van Duijn

(ACN / redacció) Libera!, Depana i una vintena més d’entitats han reclamat a l’Ajuntament de Barcelona aturar la captura amb sacrifici i la caça de senglars. En una carta dirigida a l’alcalde, Jaume Collboni, li han demanat una reunió urgent per traslladar-li la necessitat d’optar per la immunocontracepció com a mètode “més eficaç i ètic” per controlar la població de senglars a l’àrea metropolitana i a la serra de Collserola.

La petició es produeix després d’assabentar-se per la premsa que l’Ajuntament ha signat un contracte de captura reactiva (captura i mort) de porcs senglars amb l’empresa Astrovet Solutions per un import de 237.346 euros, des d’ara i fins al 2024. Les entitats asseguren que hi ha estudis que demostren la ineficàcia de la matança d’exemplars per controlar la població, que fins i tot provoca que augmentin progressivament. Asseguren que si se’ls caça menys, l’esperança de vida augmenta i dediquen els recursos a viure més i es reprodueixen menys.

El control de fertilitat com a alternativa

Al seu parer, l’actual gestió és un “autèntic despropòsit que malbarata els diners públics”, i demanen que Barcelona sigui una ciutat capdavantera en protecció dels animals i gestió ètica de la superpoblació de determinades espècies de la fauna silvestre. En aquest sentit, recorden que el mètode de la inhibició reproductiva va ser objecte d’un estudi pilot per part de Manel López-Béjar, degà de la Facultat de Veterinària de la UAB i signant de la petició.

La recerca va concloure que és el millor mètode de control poblacional de senglars, perquè suprimeix la funció reproductiva de l’animal sense provocar-li cap perjudici. La vacuna, diuen les entitats, va ser eficaç en totes les femelles i s’ha aplicat amb bons resultats a Terrassa, Sant Cugat, Matadepera i Vacarisses. A més, consideren que el control de fertilitat és més respectuós amb el benestar animal i una opció més econòmica a mitjà i llarg termini.