Pedraforca, Jordi Rubira
El Pedraforca. Autor: Jordi Rubira

Divendres 29 de setembre ha estat Sant Miquel, un sant que enguany ha anat acompanyat del tradicional estiuet. La veritat és, però, que les temperatures han estat més que d’un estiuet, pròpies del cor de l’estiu arreu del territori. La calor s’ha fet notar amb força també a les muntanyes, a les cotes altes i a les valls del Pirineu.

Màximes de més de 15 ºC a 2.500 m i de 20 ºC a 2.000 m

Divendres 29 de setembre a la Seu d’Urgell i a Martinet de Cerdanya la temperatura màxima ha arribat als 31 ºC. A Sort, Das, Bagà o el Pont de Suert han tingut 30 ºC, i a Puigcerdà, 28 ºC.

Pel que fa als observatoris de muntanya (SMC), cal destacar els següents registres:

  • Certascan (2.400 m) 17,4 ºC
  • Espot (2.519 m) 14,4 ºC
  • Prat d’Aguiló (2.143 m) 17,4 ºC
  • la Tosa (2.500 m) 14,8 ºC
  • Ulldeter (2.410 m) 14,5 ºC
  • Núria (1.971 m) 18,7 ºC
  • puig Sesolles (1.668 m, el Montseny) 22,6ºC

En el cas de les estacions d’altura, els registres de les últimes hores han estat més propis del juliol o l’agost que no pas de les acaballes del setembre. La causa és la presència d’un potent anticicló que afavoreix el fenomen de la subsidència (el predomini de moviments descendents que faciliten l’escalfament de l’aire), així com la persistència d’un matalàs d’aire càlid en altura, amb registres de temperatura pròxims als 20 ºC a l’atmosfera lliure, a uns 1.500 metres (850 hPa). Es tracta d’una massa d’aire uns 8 ºC més càlida del que és habitual aquestes dates a aquest nivell.

A banda de les altes temperatures, aquests dies sobta també l’aspecte del paisatge pirinenc. L’herba de les cotes altes és groga i no per efecte de les glaçades (que han estat inexistents), sinó per la manca de precipitació i les elevades temperatures a què s’han arribat els darrers mesos a l’alta muntanya.

El termòmetre tocarà sostre el cap de setmana, però la calor no se n’anirà fins d’aquí a una setmana

La temperatura encara no ha tocat sostre. Es preveu que sigui entre dissabte i diumenge, jornades en les quals la temperatura fregarà els 20 ºC a la capa de 1.500 metres a la vertical del Pirineu. Al llarg del cap de setmana s’esperen màximes d’entre 30 i 32 ºC al fons de les valls, al voltant dels 25 ºC a mitja muntanya, de 20 ºC a 2.000 metres i d’entre 15 i 17 ºC a 2.500 metres.

Per trobar un valor de 0 ºC (isozero) aquest cap de setmana caldria pujar fins a 4.600 o 4.650 metres, una dada pròpia dels dies més càlids de l’estiu.

La bombolla càlida començarà a punxar, per bé que només tímidament, coincidint amb l’arribada de l’octubre. Malgrat això, continuarem parlant d’ambient molt càlid per a l’època de l’any bona part de la setmana vinent.

El termòmetre, tal com es pot veure en el meteograma inferior, podria acostar-se a la normalitat pels volts del 8 o 10 d’octubre, tot coincidint amb un increment de la inestabilitat i de la possibilitat de precipitacions.

Meteograma de Berga. La línia blanca superior fa referència a la temperatura prevista a la capa de 850 hPa (1.500 m) i la vermella correspon a la temperatura que seria normal en aquesta altura. A baix es mostra la probabilitat de precipitació.