Imatge de sol i calor

Enguany semblava que no arribaria mai la calor després d’una primavera fresca i molt plujosa. Finalment ho va fer, i curiosament, en sincronia amb l’entrada de l’estiu astronòmic. De llavors ençà les altes temperatures ens han acompanyat -tant de dia com de nit- tot i que amb valors força més moderats que altres anys, no gaire allunyats dels normals per a les dates.

La calor, però, s’ha intensificat els darrers dies. Dijous el centre de Barcelona va enregistrar la temperatura màxima més alta de l’estiu i de moment, divendres, el termòmetre continua assenyalant valors de plena canícula.

Petita treva de la calor durant el cap de setmana

El cap de setmana coincidirà amb un lleu descens del termòmetre. Es notarà sobretot dissabte, jornada enterbolida pel pas d’alguns núvols i en la qual es preveu que el termòmetre reculi entre un i tres graus respecte de divendres.

La calor forta tornarà coincidint amb l’inici de la setmana, i anirà a més amb el pas dels dies, a causa de la progressió cap al nord d’una massa d’aire càlida gestada al desert del Sàhara. Tot fa pensar que la bombolla africana afectarà de ple el centre i el sud de la península Ibèrica a partir de mitjans de setmana i que, de retruc, també es farà notar a Catalunya.

La calor serà intensa a Barcelona i en el conjunt del país, però de moment no sembla que hagin d’assolir-se valors gaire superiors als habituals per a aquestes dates. No serà possiblement tant la intensitat, com la durada, ja que els models meteorològics anuncien que la calorada es podria allargar durant tota la primera desena del mes d’agost.

Calor per a dies al centre i el nord d’Europa

Els mapes no són gaire optimistes tampoc pel que fa al centre i el nord del continent, on fa setmanes que la sequera és intensa i que les temperatures són excepcionalment elevades en alguns sectors. Tot indica que les altes temperatures, i l’anomalia tèrmica, tindran continuïtat encara durant un bon grapat de dies més, tot i que el termòmetre possiblement ja no assolirà valors tan elevats com els d’aquesta setmana.

Mapa d'anomalia de temperatura a uns 1500 m
Anomalia de temperatura a uns 1.500 metres al 4 d’agost. Font: Meteociel (GFS)

Els mapes sí que anuncien un descens del termòmetre cap al Regne Unit i de la façana atlàntica europea a partir del cap de setmana. Dijous la ciutat de Londres va assolir una màxima de 35 graus.

Ens caldrà una mica de paciència ja que n’hi ha per a dies. A banda, cal tenir ben present que som a la canícula de l’estiu, un període comprès entre el 15 de juliol i el 15 d’agost que, estadísticament, sol més calorós de tot l’any a casa nostra.

Comparteix a: