L’observador meteorològic de Sant Andreu Sergi Corral ha comptat els dies que ha recollit més de 0, 2 litres per metre quadrat des que van començar l’any i, efectivament, posen en relleu que el 2018 està sent especialment plujós, ja que ho ha fet en 43 ocasions: aproximadament un de cada tres dies.

Des que aquest observador recull dades meteorològiques, l’any 2005, només en una ocasió ha plogut més dies que enguany en el mateix període, concretament l’any 2010, quan va fer-ho en 53 ocasions.

Des de l’1 de gener i fins al 6 de maig, a Sant Andreu,  ha comptabilitat 329,6 litres per metre quadrat, el segon valor més elevat des del 2005, darrera els 346 litres del 2010.

El tercer inici d’any més plujós des del 1914

Amb la base dels càlculs de l’Antonio Gàzquez, observador meteorològic de l’Observatori Fabra, els primers quatre mesos del 2018 s’han caracteritzat per precipitacions superiors a les habituals en cadascú dels mesos. Entre l’1 de gener i el 30 d’abril  s’han recollit 340 litres per metre quadrat, un valor clarament més elevat que la mitjana del període 1914-2018, que és de 183,9 litres per metre quadrat.

Es tracta del tercer any amb més pluja des del 1914 en el període comprés entre el gener i l’abril. En primera posició destaca el 1944, amb 376,7 litres per metre quadrat.

Els períodes més plujosos a Barcelona en més de 100 anys

Centrant-nos en períodes amb quatre mesos seguits amb precipitacions superiors a la mitjana, Gàzquez destaca que en l’extensa sèrie històrica del Fabra -iniciada ara fa més d’un segle- destaquen vuit períodes més d’aquestes característiques, el darrer entre el març i el juny del 1996. Curiosament, abans del del 1996 se’n va produir un entre  el maig i l’agost del 1992, un episodi recordat pels barcelonins pel fet de coincidir amb els mesos anteriors als Jocs Olímpics, passats per aigua fins pràcticament el dia de la inauguració.

Agafant períodes més llargs, de més mesos, des del 1914 hi ha hagut cinc períodes amb cinc mesos seguits de precipitacions superiors a la mitjana, el darrer entre el desembre del 2008 i l’abril del 2009, i només tres períodes amb sis mesos seguits de precipitacions superiors a la mitjana: concretament els anys 1954; entre el 1962 i el 1963, i entre el 1971 i el 1972.

Diumenge, el dia que ha plogut més 

Amb la base dels càlculs de betevé,  i considerant un dia de pluja recollir més d’un litre per metre quadrat a l’estació del Meteocat del Raval, s’han comptabilitat un total de  sis diumenges plujosos, cinc en el cas de dimarts, quatre coincidint en dilluns i dissabte, i tres en el cas de dimecres i dijous.

Cal tenir present, però, que aquests resultats variarien si s’agafés un llindar de precipitació inferior, per exemple 0,2 litres per metre quadrat, un valor mins que a efectes pràctics significa mullar el terra i poca cosa més.

La previsió meteorològica continua anunciant una setmana inestable, amb probabilitat de ruixats a Barcelona, sobretot dimarts. Més enllà, els mapes del temps entreveuen força moviment meteorològic durant el mes de maig.