Imatges de les diferents fases de l'eclipsi
Timing de l'eclipsi total de Lluna a Barcelona. Font: Ministerio de Fomento

Aquest estiu ens obsequiarà amb una nit màgica. Serà aquest divendres, 27 de juliol, un cop surti la Lluna. La Terra es posarà entre el Sol i la Lluna i la seva ombra quedarà projectada, cosa que ens oferirà un eclipsi de lluna, visible totalment des de Barcelona.

En Joan Anton Català, d’@estelsiplanetes ja ho ha avisat a xarxes d’aquest esdeveniment

El sol marxarà a les 21.14 hores. Serà el moment d’alçar la vista cap a l’est sud-est, mirant a mar. La Lluna sobreeixirà per l’horitzó a les 21.06 hores i ja la veurem gairebé tapada del tot per l’obra que projectarà la Terra. La Lluna, totalment tapada per l’ombra, serà una realitat a les 21.30 h i es mantindrà així durant gairebé una hora i 45 minuts.

A partir de les 23.13 h tornarem a veure un petit fil de llum a la Lluna, situada cada vegada més alçada i més al sud i podrem gaudir de la resta de les fases de l’eclipsi fins a la 1.28 h, moment en què es donarà per finalitzat l’eclipsi total de lluna a Barcelona.

Eclipsi de lluna: l’horari   de la nit del 27 al 28 de juliol

  • 21.06 h sortida de la Lluna per l’est/sud-est
  • 21.30 h la Lluna queda totalment tapada per l’ombra de la Terra
  • 23.13 h s’acaba l’eclipsi total i comença la part parcial
  • 0.19 h s’acaba l’eclipsi parcial i queda la zona penombràtica
  • 1.28 h fi de l’eclipsi

Si no podeu gaudir d’aquest eclipsi no patiu, tindreu una altra oportunitat de veure un eclipsi total de lluna la matinada del 21 de gener del 2019, d’aquí a tot just mig any. Ara bé, aleshores caldrà matinar molt per gaudir de l’espectacle!

La Lluna s’ocultarà del tot?

No. La Lluna no acabarà de desaparèixer del tot, tot i que quedarà molt difuminada i amb tonalitats rogeques. És el que es coneix com a Lluna de sang.

El motiu d’aquest color és l’atmosfera terrestre, que actua desviant la llum del Sol i només deixa passar la llum vermella. La tonalitat rogenca del disc lunar eclipsat procedeix, precisament, d’aquests raigs solars refractats a les caps baixes de la nostra atmosfera.

Quins planetes veurem a ull nu?

Mentre gaudim de l’eclipsi de lluna també podrem contemplar diversos planetes a simple vista, ja que aquest és un estiu especialment prolífic per a l’observació astronòmica.

Tan bon punt es pongui el sol ja veurem Venus, brillant amb molta força cap a l’oest. Al sud, també brillant, hi trobarem Júpiter. Seguint cap al sud-est podrem localitzar fàcilment Saturn i al mig -entre Júpiter i Saturn- l’estel Antares, fent pampallugues. Al sud-est veurem eixir la Lluna -damunt del mar des de Barcelona- i molt a prop seu, uns minuts més tard, apareixerà Mart, amb les seva tonalitat vermellosa inconfusible.

Planetari amb la situació de planetes i estels a les 22 h
Posició dels planetes divendres 27 de juliol a les 22 h. Font: STELLARIUM

Hi haurà núvols?

Els núvols no haurien de dificultar la visió de l’eclipsi, per bé que el cel no estarà totalment seré arreu a aquella hora.

Es preveu el pas d’algunes capes de núvols alts -prims- per damunt de Catalunya que no evitaran la visió de la Lluna a través seu i que, en conjunt, seran poc importants.

Arran de mar, entre el delta del Llobregat i les Terres de l’Ebre, es preveu la presència de núvols baixos trencats que, en algun moment, podrien velar la visió de l’eclipsi. No es descarta que alguns d’aquests núvols esqueixats puguin desfilar pel cel de Barcelona, però tot fa pensar que serà de forma anecdòtica.

Com observar-lo?

A simple vista es podrà veure perfectament. Es recomana, però, observar-lo amb uns binocles de 8×30 augments.

No caldrà abrigar-se gaire fora dels Pirineus. La temperatura es mourà entre els 28 i 25 graus entre el vespre i la mitjanit a Barcelona.

Com veure’l sense sortir de casa o si hi ha núvols?

L’esdeveniment s’emetrà en directe per internet des de de diversos observatoris astronòmics. Si no podeu sortir de casa, o bé allí on sou hi ha núvols, podeu provar de seguir-lo a través de la xarxa: